STRADANJE SRBA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Prvi put predstavljeno u Kini (FOTO)

Novosti online

09. 08. 2023. u 17:35

IZLOŽBA Muzeja žrtava genocida pod nazivom "SIMBOLI STRADANjA: Srbi u Drugom svetskom ratu" do 15. avgusta predstavljena u prostoru Kulturnog centra Republike Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu (NR Kina).

СТРАДАЊЕ СРБА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Први пут представљено у Кини (ФОТО)

Foto

U pitanju je prvo predstavljanje u Kini teme stradanja pripadnika našeg srpskog naroda u periodu Drugog svetskog rata.

Središte postavke čine tekstovi posvećeni žrtvama genocida koji je nad pripadnicima srpskog naroda sprovela Nezavisna Država Hrvatska. Poseban akcenat stavljen je na sisteme koncentracionih i logora smrti, kao i na najbrutalnija i najmasovnija gubilišta poput Jadovna, Velebita, Gospića, Gline, Prebilovaca, Jasenovca, Stare Gradiške, Siska, Gornje Rijeke, Đakova i brojna druga.

Znatan deo predstavljenog tekstualnog, istorijskog i vizuelnog materijala, odnosi se na stradanje srpske dece u hrvatskim logorima smrti, posebno imajući u vidu da je Nezavisna Država Hrvatska bila jedina državna tvorevina u Evropi koja je tokom trajanja Drugog svetskog rata svojevoljno i samostalno na svojoj teritoriji uspostavljala logore smrti za decu.

Takođe, autori postavke pažnju su usredsredili i na zastrašujuću činjenicu da je Nezavisna Država Hrvatska, pored nacističke Nemačke, bila jedina državna tvorevina u Evropi koja je osnivala sopstvene logore smrti, dok su sve druge okupirane zemlje predstavljale prostor na kome su nacisti osnivali svoje logore smrti.

Autorski tim postavke dužnu pažnju posvetio je i ulozi velikog broja pripadnika klira Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj u kontekstu osmišljavanja i sprovođenja genocida nad pripadnicima srpskog naroda.

Autori postavke su istoričari g-đa Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida, i g. Gavro Burazor, kustos u Muzeju žrtava genocida.

Dizajner postavke je grafičar g. dr um. Nikola Radosavljević, kustos u Muzeju žrtava genocida.

Izložbu u celosti možete pogledati OVDE.

Celokupan stručni tim Muzeja žrtava genocida zahvalan je na prilici da se najtragičnija epoha celokupne istorije srpskog naroda, a u pitanju je stradanje Srba u Drugom svetskom ratu, po prvi put ikada predstavi i u NR Kini.

Uprava Muzeja, podržana od strane Vlade Republike Srbije i Fondacije Muzeja žrtava genocida, odlučna je u tome da sa podjednakom posvećenošću i intenzitetom dela na internacionalizaciji teme stradanja pripadnika srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, a posebno u vezi sa genocidom koji je nad Srbima u tom razdoblju sprovela hrvatska država.

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!