CIKLON JAČA VETAR I DONOSI OSVEŽENJE: Meteorolog otrkiva kada stiže prava jesen i kakvo nas vreme očekuje do polovine septembra

Novosti online

04. 09. 2023. u 20:45

U SRBIJI je danas na severu zemlje bilo sunčano, a posle podne oblačno vreme, dok je u ostalim delovima zemlje blo pretežno oblačno i povremeno sa kišom i grmljavinskim pljuskovima.

ЦИКЛОН ЈАЧА ВЕТАР И ДОНОСИ ОСВЕЖЕЊЕ: Метеоролог отркива када стиже права јесен и какво нас време очекује до половине септембра

Foto: M. Anđela/K. Mihajlović

Oseća se svežije vreme sa maksimalnom temperaturom do 25 stepeni na severu zemlje. Uz blagi porast temperatura i sutra će biti iste vremenske prilike.

Ciklon jača vetar i donosi osveženje

Meteorolog Marko Čubrilo u vremenskoj prognozi najavljuje da će u ponedeljak i utorak, pod uticajem ciklona nad Jonskim morem, biti sveže i vetrovito, na jugoistoku uz padavine.

- Zatim će uslediti jačanje anticiklona uz sveže noći i sve toplije dane. Do oko 15. septembra biće suvo i relativno toplo, a onda će uslediti osetnije pogoršanje i zahlađenje – kaže Čubrilo.

Kataklizma u Grčkoj

Prema njegovim rečima u ponedeljak će se na jugu Grčke formirati snažan ciklon koji će ovoj državi doneti veoma loše vreme, olujan i orkanski vetar, obilne, ponegde i rekordne količine kiše, jake oluje, lokalne poplave, klizišta, visoke talase i pojavu morskih pijavica. Isti ciklon će Bugarskoj, delovima Rumunije, Albaniji i Severnoj Makedoniji doneti zahlađenje uz kišu i pljuskove, a deo te oblačnosti će se u ponedeljak nalaziti i nad većim delom Srbije, osim u predelu severno do Save i Dunava, na severu Crne Gore i istoku Bosne i Hercegovine.

Iznad ovih predela će biti osetno svežije i pretežno oblačno uz kišu i grmljavinske pljuskove pri čemu ponegde i to posebno nad jugom, jugozapadom i jugoistokom Srbije za kratko vreme uz jači pljusak ili nevreme može pasti i oko 35 mm taloga.

Dnevne maksimalne temperature biće samo oko +12 na planinama Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, do oko +26 ponegde na zapadu regiona.

Poboljšanje vremena od sutra

- U utorak se očekuje više sunčanih intervala uz postepeno slabljenje vetra, ali će i dalje na jugoistoku regiona povremeno biti uslova za slabije pljuskove. Dnevni maksimum će biti bez bitnije promene ili malo viši u odnosu na ponedeljak. Sredinom sedmice sledi jačanje anticiklona uz vrlo sveže noći sa minimumima koji će se kretati od 9 do 15 stepeni Celzijusa, a na visokim planinskim kotlinama samo oko 6 stepeni Celzijusa – kaže meteorolog.

Kada stiže prava jesen?

Dnevne maksimalne temperature biće u porastu, i narednog vikenda će se kretati od 26 do 31, a na jugu lokalno i oko 33 stepena Celzijusa. Ove temperature su znatno iznad proseka i trebale bi se zadržati do oko 15. septembra, kada ima signala za moguće jače pogoršanje i osetnije zahlađenje koje bi najavilo dolazak prave jeseni.

- Od ponedeljka do četvrtka nad većim delom Grčke se očekuje veoma loše vreme i zato apelujem na sve koji letuju u ovom delu Evrope da izbegavaju nepotreban rizik i da budu na oprezu. Kod nas će do srede biti vrlo vetrovito, relativno sveže uz povremene padavine na jugoistoku i istoku regiona. Zatim sledi duži suv i topao period, dok je jača promena vremena moguća od druge polovine meseca – poručuje Marko Čubrilo, prenosi Blic.

BONUS VIDEO: KRAJINA JE DRUGO KOSOVO: Pod Dinarom se ponovo okupili Srbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove