SUPERĆELIJSKE OLUJE NAD EVROPOM: Preti li ova vremenska nepogoda Srbiji sutra? (VIDEO)

Novosti online

18. 09. 2023. u 21:54

NAKON veoma visokih, ponegde čak i rekordnih temperatura, zapadna Evropa sada se nalazi pod uticajem snažne aktivnosti ciklona sa Atlantika, uz jake grmljavinske oluje, a deo ovih sistema sada se premešta prema našem području i Srbiji.

СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ НАД ЕВРОПОМ: Прети ли ова временска непогода Србији сутра? (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

U poslednja 24 časa područje od Španije preko Francuske do Britanskjih ostrva zahvatile su snažne grmljavinske nepogode sa veoma obilnim pljuskovima.

Dotok tople i veoma vlažne vazdušne mase sa zapada Mediterana i znatno hladnijeg vazduha sa severa uslovili su da atmosfera veoma burno odreaguje i stvori snažne oluje.

Nažalost, lokalno su se formirale superćelijske nepogode sa gradom, orkanskim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima.

Na severozapadu Francuske došlo je i do formiranja manjeg tornada. Srećom, pogodio je slabo naseljena područja.

Najkrupniji grad padao je na jugozapadu Francuske i na istoku Španije, naročito u oblasti Valensije.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, u ovom času ovaj snažan oblačni i padavinski sistem premešta se dalje na istok preko centralne Evrope i Alpa i ovim predelima donosi obilne padavine, ponegde i grmljavinske nepogode.

Ovaj oblačni sistem do jutra će zahvatiti i Srbiju, ali u znatno blažem obliku nego zapad Evrope. Ipak, očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom i to prrvo u severnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, potom i u ostalim.

Prodor hladnog fronta i dotok hladnije vazdušne mase iznad tople, usloviće da dođe do formiranja i grmljavinskih oluja i nepogoda sa lokalnom pojavom grada, uz obilnije pljuskove i veoma jaku grmljavinu.

Najveća opasnost od grmljavinskih nepogoda očekuje se u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, u Podrinju, u Mačvi, Kolubarskom okrugu, Sremu, u Šumadiji, na širem području Beograda, na jugu i istoku Banata, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu i na severoistoku Srbije.

Pre podne duvaće pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, posle podne u slabljenju. Kada vetar bude oslabio, u ovim predelima bi se zbog slabog strujanja oblačnost sa veoma obilnim padavinama zbog veoma slabog premeštanja veoma dugo zadržavala, te obilnim padavinama natapala jedno isto područje. U ovim predelima očekuje se da lokalno padne i preko 30-50 litara kiše po kvadratnom metru.

Srećom, snažne superćelijske oluje poput onih u zapadnim predelima Evrope se ne očekuju, što ne znači da lokalno neće biti nešto izraženijih grmljavinskih procesa.

Prodor hladnog fronta doneće i pad temperature vazduha, pa se nakon sutrašnjih 30°C, krajem dana očekuje osveženje, a u sredu će biti svežije za pet do sedam stepeni.

Za razliku od burnog utorka kada su grmljavinsi procesi u pitanju, u sredu se očekuje znatno stabilnije vreme, uz ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Inače, grmljavinske nepogode karakteristična su pojava u Srbiji u toplijem delu godine, odnosno od aprila do oktobra, a naročito tokom maja i juna, dok njihova čestina javljanja opada prema kraju leta, pa i nisu tako česta pojava tokom septembra, a vezuju se uglavnom za prodore hladnog fronta i zahlađenja.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: RODE OPET SLEĆU: Broj stanovnika u Rasinskom okrugu opada, ali u jednoj opštini beba je sve više

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo