OČEKUJE SE I DO 100 LITARA KIŠE: Srbiji prete poplave, moguće izlivanje pojedinih reka nakon snažnog nevremena

Novosti online

22. 09. 2023. u 22:09

SUTRA je prvi dan jeseni. Vikend pred nama doneće veoma snažno pogoršanje vremena, ali i veoma obilne padavine.

ОЧЕКУЈЕ СЕ И ДО 100 ЛИТАРА КИШЕ: Србији прете поплаве, могуће изливање појединих река након снажног невремена

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Prvi dan vikenda proteći će u znaku sunčanog i vrelog vremena, veoma toplog za ovo doba godine. Jedino se od jutra na severu i zapadu Bačke očekuje više oblačnosti, ponegde i pojava pljuskova sa grmljavinom.

U košavskom području i u Beogradu noć između petka i subote biće tropski topla, uz minimalne temperature iznad 20°C, što je veoma retka pojava u septembru.

Maksimalna temperatura biće od 28°C na severozapadu Bačke do 36°C na jugoistoku Srbije.

Kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, pred kraj dana u severnim i zapadnim, tokom večeri i u centralnim, a do nedelje ujutro i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to usled prodora hladnog fronta sa severozapada.

Južni vetar biće u skretanju na severozapadni, po prododru hladnog fronta jak.

Inače, neposredno pre prodora, pri i posle prodora biće idealnih uslova da bude grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim  vetrom i veoma obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Inače, prodor hladnog fronta i osetno svežije vazdušne mase usloviće i formiranje sekundarnog ciklona iznad Jadranskog mora.

Ovaj visinski ciklon u nedelju i početkom sledeće sedmice premeštaće se duž Jadranskog mora prema Tirenskom i veoma snažno će uticati na vreme u Srbiji, naričito u nedelju i u ponedeljka ujutro.

U nedelju će u Srbiji biti oblačno i osetno svežije sa veoma jakom kišom i obilnim pljuskovima sa grmljavinom, a ponegde se očekuju i grmljavinske oluje.

Na području Srbije u noći između subote i nedelje, u nedelju i u ponedeljak ujutro očekuje se da padne od 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, na pojedinim lokacijama preko 80 litara, a lokalno i preko 100 litara kiše.

To su ogromne količine padavina za kratko vreme, a u mnogim predelima te padavine u proseku padnu za mesec, pa i za dva meseca.

Vrlo obilne padavine usloviće nagli rast većina reka, naročito manjih i srednjih, pri čemu porast može biti značajan, a na svim manjim tokovima bujičnog karaktera očekuje se velika opasnost od poplava.

Najveći porast očekuje se u slivu Velike, Zapadne i Južne Morave, Drine, Ibra, Save, Peka, Mlave, Timoka i Save, a najveća opasnost od poplava i to bujičnih očekuje se u slivovima ovih reka i to uglavnom u gornjim tokovima i na potocima.

Dobra vest da tokom septembra nije bilo obilnih padavina, pa je nivo vodostoja niži, a manjih reka i dosta niži, ali svakako potrebnma je velika opreznost kod manjih tokova zbog očekivanih padavina.

Kada je reč o velikim rekama poput Dunava i Save, nema opasnosti od poplava, ali kako se tokom vikend ekstremno obilne padavine očekuju u BiH, Hrvatskoj i u Sloveniji, reka Sava u tim zemljama zabeležiće višemetarski porast, uz opasnost od poplava, dok će Sava u Srbiji za sada bez problema prihvatiti ogromne količine vode, uz nagli porast, ali bez dostizanja kritičnih vrednosti.

Inače, na pojedinim lokacijama očekuje se opasnost od urbanih poplava i to ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode.

Maksimalna temperatura u nedelju biće od 18°C u severozapadnim do 28°C u jugoistočnim predelima Srbije, u Beogradu oko 20°C.

Dakle, u nedelju će temperature biti niže za 10 do 15 stepeni u odnosu na prvi dan vikenda, a nagla promena vremena veoma nepovoljno će delovati po ljude, naročito na one sa hroničnim bolestima i drugim problemima.

Obilne padavine očekuju se do ponedeljka ujutro. U ponedeljak tokom dana prestanak padavina i postepena stabilizacija vremena, a biće i toplije.

Od utorka do kraja sledeće sedmice vreme u Srbiji biće sunčano i toplo, početkom sledeće sedmice i veoma vetrovito.

Maksimalna temperatura tokom većeg dela sledeće sedmice biće uglavnom od 23 do 29°C, u Beogradu od 25 do 27°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 21 do 25°C, vidimo da se očekuju velike oscilacije. Do sutra će temperature biti za 10 stepeni više,  u nedelju će pasti na normalne, dok bi tokom sledeće sedmice bile uglavnom za 3 do 5 stepeni više od napomenutog proseka.

Dakle, nakon jačeg zahlađenja koji će doneti vikend pred nama, početak ove jeseni biće veoma prijatan, pa će sam kraj septembra i početak oktobra obeležiti vreme naik Miholjskom letu, uz sveža i maglovita jutra i sunčane i tople dane.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Zastrašujuće kretanje oblaka nad jugom Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!