ORDEN PREDSEDNIKA RUMUNIJE: Crkva u Grebencu, kod Bele Crkve, dobila visoko nacionalno priznanje

05. 11. 2023. u 12:50

PREDSEDNIK Rumunije Klaus Vermer odlikovao je Rumunsku pravoslavnu parohiju u selu Grebenac, u vojvođanskoj Beloj Crkvi, povodom tri veka postojanja seoske crkve Vaznesenja Gospodnjeg, inače najstarijeg rumunskog pravoslavnog hrama u Vojvodini.

ОРДЕН ПРЕДСЕДНИКА РУМУНИЈЕ: Црква у Гребенцу, код Беле Цркве, добила високо национално признање

Foto: Opština Bela Crkva

Orden za kulturne zasluge dodeljen im je za značajan doprinos očuvanju pravoslavne vere, jezika, duhovnosti, rumunske kulture, etničkog identiteta Rumuna u Srbiji, kao i za značajne zasluge duhovno-kulturnih veza sa Rumunijom.

Ovo visoko nacionalno priznanje uručuo im je generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu. Nakon toga je usledilo i osvećenje dve spomen-ploče, koje su, pod pokroviteljstvom Departmana za Rumune u rasejanju pri Vladi Rumunije, postavljene u porti, sa obe strane glavnog ulaza u crkvu.

Foto: Opština Bela Crkva

 

-Velika je ovo radost, jer je ovaj gest znak prijateljstva između nas i većinskog srpskog naroda. Ovo je oličenje naših dobrosusedskih i bratskih veza, naše opredeljenosti da zajedno idemo putem dobra i uzajamne pomoći. Svi živimo pod istim krovom i to je Božji blagoslov – rekao je episkop Jeronim, episkop rumunske episkopije Dačija-Feliks.

Crkva u Grebencu sagrađena je 1722. i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. U saradnji Opštine Bela Crkva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, lane je, pred obeležavanje velikog jubileja, bio restauriran deo ikonostasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove