MOBILNE AMBULANTE U ROMSKIM NASELJIMA: Zbog čega je vaćan novi zakon

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 01. 2024. u 14:44

USVAJANjE Zakona o mobilnim ambulantama i izmena Porodičnog zakona, koji čekaju novi saziv Skupštine Srbije već na prvim sednicama, trebalo bi da unapredi prava Roma, pogotovo romske dece koju nasilno uvode u maloletničke brakove, i da bar smanje broj abortusa kod devojčica romske nacionalnosti.

МОБИЛНЕ АМБУЛАНТЕ У РОМСКИМ НАСЕЉИМА: Због чега је ваћан нови закон

FOTO: Arhiva novosti

Novu zakonsku regulativu maksimalno podržava i propagira solistkinja Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Nataša Tasić Knežević, narodna poslanica i članica Odbora za ljudska i manjinska prava.

- Romske devojčice udaju se sa 13. ili 14. godina - priča Nataša Tasić Knežević. - Samim tim one prestaju da idu u školu i da se dalje obrazuju, a ono što je posebno poražavajuće je da one do 30. godine imaju po tridesetak abortusa, jer ne koriste kontracepciju, niti imaju priliku da nešto saznaju o tome, što im često ugrožava život.

Ukoliko novi saziv Skupštine usvoji Zakon o mobilnim ambulantama koje je predložilo Ministarstvo zdravlja, i žene po nehigijenskim romskim naseljima dobile bi veću šansu da odu na pregled kod ginekologa, stomatologa, lekara opšte prakse...

- Mobilne ambulante bile bi dostupne u svim ruralnim i udaljenim područijima - kaže naša sagovornica. - Bile bi opremljene i ultrazvukom i drugom dijagnostičkom opremom, što bi za sve stanovnike u tim područijima bilo od ogromnog značaja, a pogotovo za Rome koji retko traže lekarsku pomoć, pogotovo devojčice i žene.

Postojeći porodični zakon dozvoljava brak između dece starosti od 15. godina uz saglasnost roditelja ili staratelja, ali planiranim izmenama to će da bude ukinuto.

- Ovo smatram vrlo bitnom promenom, jer to će da spreči maloletničke brakove koji se dominantno dešavaju u romskoj populaciji, čime se sprečava normalan razvoj dece - kaže Nataša Tasić Knežević. - Ti ugovoreni brakovi često se koriste kao paravan za trgovinu ljudima i tužna je sudbina te dece. Devojčice koje zatrudne sa 13 godina obično imaju komplikovane trudnoće, a često rađaju bez stručne medicinske pomoći.

Podaci pokazuju da je samo 17 odsto marginalizovane romske dece od tri do šest godina upisano u predškolske, odnosno školske ustanove. Više od polovine Romkinja uda se pre punoletstva, dok trećina njih rodi prvo dete između 14. i 16. godine, dok je čak 90 odsto odraslih Romkinja nije zaposleno.

Elektronska evidencija

PROFESOR dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS za "Novosti" kaže da je abortus najčešći način kontrole rađanja u Srbiji, što je poražavajuće:

- Mi smo nekada po ustanovama tercijarne zaštite imali savetovališta za kontracepciju, ali su ona vrlo malo bila posećivana i zato se nisu održala, verujem da je tako i po domovima zdrvlja. Država sada planira elektronsku evidenciju svih abortusa, pa ćemo imati precizan uvid koliko je ovaj postupak čest i u kojim godinama ga žene najčešće koriste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku