NEGOVANJE TRADICIJE: Udruženje veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije obeležilo je svoju krsnu slavu

Z.U.

21. 02. 2024. u 15:22

Udruženje veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije obeležilo je danas svoju krsnu slavu, Svetog Teodora Stratilata.

НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ: Удружење ветерана органа безбедности и војне полиције Србије обележило је своју крсну славу

Foto: MOD

Ovo udruženje osnovano je 23 septembra 2021. godine sa ciljem negovanja rodoljubivih i slobodarskih tradicija Srbije, očuvanja ugleda i etike veterana službe bezbednosti i vojne policije i brige za njihov materijalni i socijalni status pripadnika, kao i davanjem doprinosa odbrambenoj sposobnosti zemlje.

 - Negovanje slobodarskih tradicija i kulture sećanja na veterane minulih ratova, posebno odnos prema članovima porodica poginulih veterana, predstavlja najvažniji zadatak udruženja i, istovremeno, predstavlja odbranu i očuvanje nacionalnog i svetosavskog identiteta srpskog naroda, kako u svim oslobodilačkim ratovima u prošlosti, tako i u poslednja dva rata u kojima su naši veterani učestvovali - ističe predsednik Izvršnog odbora ovog udruženja Blagoje Ljubisavljević.

U protekle dve i po godine članovi ovog Udruženja obišli su sve porodice poginulih drugova, položili vence i cveće na spomen-obeležja i pojedinačna grobna mesta, pokrenuli i realizovali akciju dodele imena ulicama prema poginulim veteranima (Kraljevo, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Zrenjanin), pomogli više porodica veterana koje žive u teškim materijalnim i zdravstvenim uslovima.

Pripadnici Udruženja sa ponosom ističu činjenicu da je Sveti Teodor bio vojnik, ratnik, da je dao svoj život ne odričući se svojih hrišćanskih uverenja. Veterani naših službi se s pravom identifikuju sa ovim svecem jer su i sami bili spremni da se bore do kraja i žrtvuju za čast i slobodu otadžbine. Proslavi krsne slave Udruženja prisustvovali su veterani, članovi porodica poginulih veterana, brojni ugledni gosti, pripadnici svih veroispovesti koji su se, rame uz rame, borili za slobodu i čast otadžbine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)