NAKON RAZORNOG POTRESA LJUDI U STRAHU: Evo kako se zaštititi u slučaju zemljotresa

Милица Шкорић
Milica Škorić

15. 03. 2024. u 08:18

ZEMLjOTRES u Crnoj Gori izazvao je veliku paniku među građanima u regionu. U ranim jutarnjim časovima Crna Gora se zatresla, a jačina je bila 5,7 stepeni Rihterove skale, te su se zatresli i Beograd i Zagreb, kao i brojni drugi gradovi u regionu.

НАКОН РАЗОРНОГ ПОТРЕСА ЉУДИ У СТРАХУ: Ево како се заштитити у случају земљотреса

Foto: MUP

Strah od novih zemljotresa trenutno je jak i mada ne postoji ništa što može da se uradi da se takvi potresi spreče, važno je zanati šta treba da uradimo u slučaju da do takvog scenarija ponovo dođe. Postoje određena "pravila ponašanja", a najvažnije je da u takvim situacijama ne paničite.

Kako ćete se ponašati u slučaju zemljotresa zavisi od toga gde se nađete u trenutku kada se zemlja zatrese.

Ukoliko se nalazite na otvorenom, sklonite se od bilo kakvih bandera, stubova, svega što u sebi ima struje i drveća. Budite daleko od spoljnih zidova zgrada i kuća, i obavezno se pomerite od bilo kakvog stakla. Važno je i da obratite pažnju na to da šta sve može da vam padne na glavu, poput crepova, delova krova i dimnjaka. Pokušajte da izađete na čistinu i da tu sačekate kraj zemljotresa. Izbegavajte da koristite mobilni telefon.

Može se desiti da ste u trenutku zemljotresa za volanom. U tom slučaju pronađite bezbedno mesto i zaustavite se. Dobro mesto da se sklonite je isto kao i kada niste u kolima. Daleko od zgrada, struje i drveća. Možete nastaviti dalje kada zemljotres prestane, ali pokušajte da zaobiđete mostove, oštećene puteve i bilo kakve rampe.

Najteže je zaštititi se u slučaju da se nalazite u zatvorenom. U zavisnosti od toga gde se u kući ili stanu nalazite, postoji nekoliko načina da se zaštitite, ali postoji par mesta koja su velika greška i otežaće vam već pretešku situaciju. Nikako nemojte da budete u blizini spoljnih zidova, prozora ili staklenih vrata. Sklonite se i od bilo čega što može sa plafona da padne na vas. Dobra mesta da potražite zaklon su dovratnici, noseći zidovi, mesta ispod stola, čvrstog nameštaja. Lezite pored kreveta i obavezno pokrijte nečim lice.

Nije bezbedno da napuštate objekat u toku potresa, osim ako se nalazite u prizemlju ili na prvom spratu. Izbegavajte lift i požurite, a zatim se sklonite po pravilima koja važe za kretanje napolju. Isključite sve izvore električne energije, gasa i vode, budite svesni da može doći do nestanka struje i uključivanja protiv požarnih aparata. Ako se nešto zaista zapali, pozovite vatrogasce i pokušajte da ugasite požar.

Šta da radite ako se zadesite ispod ruševina?

Jedan od najgorih scenarija jeste da ostanete zakopani ispod ruševina, u tom slučaju ne smete paničiti, postoje "pravila" i za ovu situaciju. Prvo pokušajte da se umirite i da smirite disanje. Nikako nemojte da palite šibicu i izbegavajte kretanje. Pokrijte usta maramicom ili nekom tkaninom, i nađite nešto u šta možete da udarate poput cevi ili zid, kako bi spasilačke ekipe mogle lakše da vas pronađu. Pokušajte da izbegnete vikanje jer tako ostajete bez vazduha.

BONUS VIDEO: NA SKELI OD 11 METARA DOŽIVEO ZEMLjOTRES - Kako je oslikana jedna crkva kod Kruševca

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!