KRV DOBROVOLJNO DARIVALO 50 DAVALACA: Akcija Udruženja Srba, Hercegovaca i prijatelja u Srbiji u Novom Sadu

Lj.P.

13. 04. 2024. u 12:02

UDRUŽENjE Srba, Hercegovaca i prijatelja u Srbiji, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizovalo je po osamnaesti put u svojim prostorijama akciju dobrovoljnog davanja krvi.

КРВ ДОБРОВОЉНО ДАРИВАЛО 50 ДАВАЛАЦА: Акција Удружења Срба, Херцеговаца и пријатеља у Србији у Новом Саду

FOTO: Pres služba Grada

Povodom te akcije posetio ih je  član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić i zahvalio im se na humanom činu istakavši da Grad Novi Sad prepoznaje važnost ovakvih akcija organizacija i institucija koje su ujedinjene na ovom važnom zadatku i nastaviće da ih prati i podržava u svim segmentima delovanja, kako bi svi zajednički doprineli da se što više sugrađana podstakne na humanost.

- Davanje krvi predstavlja opšti društveni interes, a Grad Novi Sad godinama u kontinuitetu, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada - Gradska organizacija i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sprovodi Program omasovljenja dobrovoljnog davalaštva krvi, akcijama davanja krvi koje se sprovode na terenu, u institucijama i lokalnoj zajednici. Humanost u Novom Sadu već decenijama ne poznaje i ne priznaje granice - rekao je dr Dragan Stajić. - Dokaz za to su ovakvi događaji jer skreću pažnju javnosti na važnost dobrovoljnog davalaštva krvi. Moramo biti svesni da su situacije u kojima su ljudski životi ugroženi svakodnevne i da smo mi ti koji možemo da im pomognemo.

FOTO: Pres služba Grada

U dosadašnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi Udruženja Srba, Hercegovaca i prijatelja prikupljeno je oko 700 doza krvi, a većina davalaca je od 18 do 35 godina starosti. Učesnici u humanoj akciji kažu da su želeli da pomognu nekome kome je dragocena tečnost potrebna za lečenje.

- U današnjoj akciji prijavljeno je 50 dobrovoljnih davalaca krvi, to su uglavnom mlađi članovi našeg Udruženja, ali i naši prijatelji. Ovo nije jedina humana akcija koju naše Udruženje organizuje na teritoriji Grada Novog Sada, ali svakako predstavlja jednu od humanijih – rekao je predsednik Udruženja Božidar Milović.

Dostupnost krvi, prema rečima dr Stajića,   veoma je  važna komponenta savremene medicine, jer  krv ne može biti stvorena veštačkim putem i jedini način pribavljanja je od dobrovoljnih davalaca.

FOTO: Pres služba Grada

 

- Zato je veoma važno neprekidno motivisati građane da postanu i ostanu dobrovoljni davaoci krvi, promovisati humanost i podizati svest o značaju koji davanje krvi ima za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, jer nečija dobra volja može spasiti nečiji život. Zahvaljujući ovim, ali i svim drugim plemenitim ljudima, kao i našem Crvenom krstu, možemo sa ponosom da kažemo da Novi Sad ima ima dobro razvijeno i organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi – zaključio je dr Dragan Stajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja