VRUĆINA MNOGIMA NE PRIJA, SNIŽAVA PRITISAK I DOVODI DO KOLAPSA: Evo nekoliko saveta lekara kako da lakše podnesete visoke temperature

Novosti online

09. 06. 2024. u 08:18

VISOKE temperature ne prijaju mnogima, a doktor iz Hitne pomoći Nebojša Josipović dao je nekoliko saveta kako lakše podneti vrućine i šta uraditi u slučaju pada pritiska.

ВРУЋИНА МНОГИМА НЕ ПРИЈА, СНИЖАВА ПРИТИСАК И ДОВОДИ ДО КОЛАПСА: Ево неколико савета лекара како да лакше поднесете високе температуре

Foto Shutterstock

Doktor Nebojša Josipović iz Hitne pomoći rekao je da visoke temperature loše utiču na sve hronične bolesti, te da su česti kolapsi usled pada krvnog pritiska.

Upozorava da su na velikim vrućinama prvi na udaru krvni sudovi jer se šire, a posledica toga je pad krvnog pritiska.

- Došlo je lepo vreme, znamo da se na toploti tela šire, pa se tako i krvni sudovi šire i samim tim obaraju pritisak i vrlo često taj pad pritiska dovodi do kolapsa što se i dešavalo u povećanom broju juče u toku dana - navodi Josipović.

Šta je najbrži lek kada nam padne pritisak?

Ukoliko tokom izlaska napolju osetimo da ne možemo da hodamo, imamo osećaj da ćemo se srušiti savetuje da popijemo neko gazirano piće, prenosi RTS.

- Najbrže bi bilo da čovek sedne odnosno legne, podigne noge i uzme gazirano piće, kiselu vodu, koka kolu. Ako je kod kuće, može da uzme neki slani rastvor, pomeša vodu i so - savetuje dr Nebojša Josipović.

Izbegavati izlaske u najtoplijem delu dana

Savetuje izbegavanje izlaske u najtoplijem delu dana - između 12 i 17 časova ukoliko je moguće.

- Posebno starija lica u tom periodu ne treba da izlaze na ulicu - napominje dr Josipović.

Ukoliko, ipak, ne može da priušte sebi ostanak kod kuće u to vreme, obavezno sa sobom uvek nosite flašicu vode, savetuje dr Josipović.

- Pored vode, obavezno moraju da imaju neku zaštitu za glavu neki kačket ili šešir. Ukoliko osete neku vrtoglavicu, zujanje u ušima najpre treba da sednu kako ne bi pali jer pri tom padu često povrede - rame, kuk, glavu i mogu onda da naprave sebi neke druge tegobe. Zato bi najbolji savet bio da se klone sunca u tom periodu - zaključio je dr Josipović.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama