MAJSTORI UŠLI U PET PORODILIŠTA: Počelo sprovođenje strategije Srbije za jačanje nataliteta koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

28. 06. 2024. u 21:29

POČELA je najavljena obnova porodilišta u Srbiji. Majstori su već ušli u pet akušerskih ustanova u Borskom okrugu: Boru, Kladovu, Majdanpeku i Negotinu, a u aprilu sledeće godine počeće izgradnja nove zgrade GAK "Narodni front" na Novom Beogradu.

МАЈСТОРИ УШЛИ У ПЕТ ПОРОДИЛИШТА:  Почело спровођење стратегије Србије за јачање наталитета коју је најавио председник Александар Вучић

FOTO: Arhiva novosti

U planu je da se do 2027. obnovi 57 porodilišta, u kojima je 2023. rođeno 60.813 beba.

Savremeni standardi u akušerstvu podrazumevaju i funkcionalniji prostor od onog u kojem su smeštena mnoga porodilišta u Srbiji, a porodilje svakako zaslužuju i veći konfor. Možda će i boljim uslovima za održavanj trudnoće i porođaje, biti i više beba. U Boru je, recimo, lane rođeno 424 bebe, što je za 15 više nego 2022. U majdanpečkom porodilištu, međutim, tokom 2023. godine rođeno je samo 46 beba, što je za 50 manje nego pre pet godina, kada je na istom odeljenju na svet došlo 95 novorođenčadi.

Sa renoviranjem zgrada promeniće se i akušerski koncept. Naime, ideja je da da se naprave roditeljske sobe i obezbedi privatnost za majku i porodicu. Time, u zaborav odlaze višekrevetne sobe i zajednička kupatila, na šta su porodilje u principu i imale najviše primedbi.

Doktor Dejan Čučulanović direktor Zdravstvenog centra u Kladovu, potvrdio je za "Novosti" da su radovi na rekonstrukciji počeli:

- Obnovićemo porođajne, kao i operacionu salu, a u planu je da se uredi i prostor gde bi očevi mogli da budu uz svoje supruge dok su u porodilištu. Ovo je velika stvar za istočnu Srbiju, da i naše pacijentkinje mogu da imaju komfor i podršku svojih najbližih. Zasad nema najava da će u porodilište stići i nova medicinksa oprema, ali je u budućnosti očekujemo.

Na razgovor sa ministrom petkom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovaraće sa građanima svakog petka od 10 do 12 časova u prostorijama Ministarstva zdravlja, a cilj je da od njih lično čuje sa kojim teškoćama se susreću u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu.

- Želim da zajedno sa svojim najbližim saradnicima od vas lično čujem sa kojim teškoćama se susrećete u ostvarivanju svog prava na zdravlje, šta je to dobro u okviru zdravstvenog sistema, a šta može da bude bolje - rekao je ministar Lončar.- Zdravlje svakog čoveka u našoj zemlji prioritet je Vlade Srbije.Zato ću svu svoju snagu uložiti u napore da teren javnog zdravlja bude zajedničko polje svih nas, bez obzira na razlike bilo koje vrste.

Obnova i izgradnja porodilišta deo je strategije Srbije za jačanje nataliteta kroz omogućavanje komfora budućim mamama i njihovoj deci, koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U planu je i početak radova na izgradnji novog objekta porodilišta u Nišu, za koje je naznačeno da je u najlošijem stanju.

- Postojeća zgrada porodilišta u Nišu sagrađena je 1973. i ima površinu od 4.500 kvadratnih metara - kaže za "Novosti" profesor dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. - U našem gradu se godišnje rodi oko 3.500 beba. Postojeći prostor nije dovoljan, jer nema dovoljno mesta za sve ono što zahteva savremena ginekologija. Zato smo većali da li nam treba rekontrukcija postojeće zgrade ili nova. Odlučeno je da se sagradi potpuno novo porodilište koja će da bude na tri ili četiri nivoa i imaće prostor od 14.000 kvadratnih metara. U takvim uslovima bićemo u prilici da omogućimo komfor svim mamama, kao i da imamo odgovarajuće uslove za sve što zahteva patologija trudnoće.

Profesor Perišić kaže da će nova zgrada porodilišta u Nišu biti izgrađena na delu postojećeg parkinga, odmah do nove zgrade Kliničkog centra. U planu je da se izmesti prostor Zavoda za hitnu pomoć, a da se na tom mestu formiraju dečije klinike koje bi bile odmah uz novu zgradu porodilišta.

Najveća investicija u ginekologiju i akušerstvo, biće svakako preseljenje Ginekološko akušerske klinike "Narodni Front" na Bežanijsku kosu, u neposrednu blizinu postojećeg Kliničko-bolničkog centra. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će taj posao da košta 120 miliona evra.

Već sa prvim najavama o izgradnji nove zgrade v.d direktora GAK "Narodni front" profesor dr Željko Miković, rekao je da sa nestrpljenjem iščekuju novu zgradu, jer uslovi u kojima trenutno rade već dugo ne odgovaraju ni obimu, ni kvalitetu posla koji se obavlja. Nova zgrada bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude bar duplo veća od sadašnje u ulici Kraljice Natalije, kako bi zadovoljila trenutne potrebe porodilišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (50)

SVET JE ZGROŽEN: Osuđeni pedofil učestvuje na Olimpijskim igrama Pariz 2024, evo i kako su ga pustili