PRETE LI SRBIJI NOVE OLUJE? Vremenski rolekoster: Od sunca do nižih temperatura

Novosti online

25. 07. 2024. u 15:00

IZA nas je dugotrajni toplotni talas. On je u većini dana doneo temperature iznad 35°C, dok je u Ćupriji temperatura pet uzastopnih dana prelazila 40°C i dostizala je i 42°C.

ПРЕТЕ ЛИ СРБИЈИ НОВЕ ОЛУЈЕ? Временски ролекостер: Од сунца до нижих температура

Foto: N. Živanović

Ovo je jedan od najintenzivnijih toplotnih talasa u Srbiji, ali nisu oboreni apsolutni rekordi.

Veoma tople bile su i noći, dok su u urbani sredinama, većim gradovima i u Vojvodini zabeležene tropske noći, jer se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20°C.

Beograd je zabeležio neverovatnih 18 tropskih noći, a tokom sedam uzastopnih minimalna temperatura nije padala ispod 26-27°C, dok je temperatura sve do ponoći bila i do 30-31°C.

U Srbiji je juče zabeležen prodor hladnog fronta, uz pad temperature vazduha i obilnije pljuskove, uz grmljavinske oluje.

Današnji i sutrašnji dan konačno će doneti predah od vrućina, uz maksimalne temperature od 25 do 30°C. Severno visinsko strujanje donosiće i vrlo ugodnu vazdušnu masu.

Posle podne ponegde se uz jači razvoj oblačnosti očekuje tek ređa pojava pljuska sa grmljavinom i to uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Nema opasnosti od oluja, pogotovo ne od onih poput jučerašnjih.

Suvo vreme i bez padavina očekuje se i u narednom periodu.

Prijatna jutra očekuju se do subotu ujutro, pa treba iskoristiti prijatnije vreme, naročito noći i jutra da se provetre prostorije.

Već od vikenda Srbiju očekuje novi toplotni talas, uz temperature od nedelje iznad 35°C.

Nažalost, u Beogradu, Vojvodini i većim urbanim sredinama ponovo se očekuju tropske noći.

U nedelju uveče u severnim, u ponedeljak i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno jak severozapadni vetar, a u severnim predelima tek umereno prolazno naoblačenje i ređa pojava pljuska sa grmljavinom.

Dakle, u narednom periodu Srbiji ne prete oluje, a pred nama je i dugotrajni sušni period, jer prema trenutnim prognozama obilnijih padavina nema na vidiku bar narednih desetak dana.

BONUS VIDEO: OD SUNCA, DO GRMLjAVINE - U Beograd jutros stigao najavljeni hladni talas

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi