AGONIJA SRPSKO-HRVATSKIH ODNOSA U BiH : Vrhunac nesklada 1991.godine (VIDEO)

J. S.

31. 07. 2024. u 13:47

OD višestranačkih izbora i formiranja pluralističke vlade Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine u januaru 1991. godine politički predstavnici Muslimana (SDA) i Hrvata (HDZ) u BiH započeli su proces odvajanja SR Bosne i Hercegovine od SFRJ. - ocenjuje istoričar Ognjen Karanović

АГОНИЈА СРПСКО-ХРВАТСКИХ ОДНОСА У БиХ : Врхунац несклада 1991.године (ВИДЕО)

Ognjen Karanović /Foto KCNS

 Od proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske u junu 1991. godine,kaže Karanović,  politički predstavnici Muslimana i Hrvata u BiH sistematski su počeli da izbegavaju Savjet za ravnopravnost naroda, a preglasavali su legitimne predstavnike srpskog naroda i poslanike SDS. Pošto su    preglasani 14. oktobra 1991. godine, srpski predstavnici su se izdvojili u Skupštinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini 24. oktobra 1991. godine. Skupština je imala sedište u Sarajevu. Ubrzo je ova skupština pozvala srpski narod na plebiscit o ostanku srpskog naroda u dotadašnjoj jugoslovenskoj federaciji.

  Plebiscit je održan 9. i 10. novembra 1991. godine, a na njemu je učestvovalo oko 1.350.000 birača, od kojih se 96,4 odsto  izjasnilo u prilog samostalne srpske države koja može da bude u sastavu jugoslovenske države ili Srbije. Skupština srpskog naroda je 21. novembra 1991. proklamovala princip da bi sve opštine i mesne zajednice u kojima je apsolutna većina glasala za ostanak u SFR Jugoslaviji trebalo da postanu deo neke od srpskih autonomnih oblasti.

  - Tako su stvorene Autonomna Regija Krajina, Srpska autonomna oblast Semberija, Srpska autonomna oblast Romanija i Srpska autonomna oblast Hercegovina. Kada je referendum, protivno Ustavu SR Bosne i Hercegovine, uz podršku Nemačke postao izvestan, Skupština srpskog naroda je 9. januara 1992. godine proglasila Republiku Srpskog Naroda u Bosni i Hercegovini sa Sarajevom kao njenim glavnim gradom.-podseća ovaj istoričar.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića  „SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U BiH  1991. GODINE – VRHUNAC AGONIJE” može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića