VESIĆ NAJAVLJUJE: Iz Novog Sada vozom do beogradskog aerodroma

Novosti online

03. 08. 2024. u 11:57

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, uveliko radi na projektima u oblasti drumske, železničke i vodne infrastrukture i polako dobija ulogu ključne veze između severa i juga kontinenta.

ВЕСИЋ НАЈАВЉУЈЕ: Из Новог Сада возом до београдског аеродрома

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Kako je rekao, nedavno su na snagu stupila nova pravila EU o transevropskoj transportnoj mreži (TEN-T) koja treba dodatno da podstakne razvoj visokokvalitetne transportne mreže za bolju i održivu povezanost u Evropi, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar je naglasio da je deo TEN-T politike integracija Zapadnog Balkana u novouspostavljene evropske transportne koridore, a Srbija u tom pogledu prednjači u regionu.

Vesić ističe da nova pravila predviđaju da do 2040. godine putničke železničke linije u EU moraju da podržavaju vozove koji putuju brzinom od 160 kilometara na sat, ili većom.

Ministar je kazao da Srbija već ima deo pruge, od Beograda do Novog sada za vozove brzine do 200 kilomatara na sat, kao i da će do kraja godine biće pušten u saobraćaj i drugi deo brze pruge, od Novog Sada do Subotice i da se ta brza pruga nastavlja do Budimpešte.

Takođe, Vesić je najavio da uskoro počinju i radovi na izgradnji brze pruge Beograd - Niš, dugoj 230 kilometara, projekat čiju realizaciju EU pomaže grantom vrednim 610 miliona evra.

- Od Niša ćemo nastaviti prugu ka Skoplju. Već radimo prugu prema Brestovcu, a sa Severnom Makedonijom potpisali smo memorandum o izgradnji još 135 kilometara pruge ka Preševu i 50 kilometara od granice do Skoplja. Grčka već ima prugu od Soluna do Atine, za brzine od 150 kilometara na čas, koja se obnavlja, i gradiće još 76 kilometara brze pruge od Soluna do granice sa Severnom Makedonijom- rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, kada se još napravi deonica od Skoplja do Idomenija, na granici Severne Makedonije i Grčke imaćemo brzu prugu od Budimpešte do Atine, dugu 1.512 kilometara i ta pruga će biti kičma železničkog saobraćaja u Jugoistočnoj Evropi.

Vesić je istakao i da će u okviru projekta Ekspo, biti izgrađena pruga između Zemun Polja i budućeg Nacionalnog stadiona i ta pruga povezaće Zemun polje sa kompleksom budućeg sajma, aerodromom "Nikola Tesla" i centrom Surčina, brzinom 120 kilometara na sat.

- Time Srbija ispunjava važno novo pravilo da glavni aerodromi sa više od 12 miliona putnika godišnje, moraju biti povezani železnicom na velike udaljenosti. Već za nekoliko godina, biće moguće da iz Novog Sada vozom stignete do beogradskog aerodroma, a kada bude završena brza pruga od Beograda do Niša, kojom će se putovati 100 minuta i iz Niša će se železnicom moći do 'Nikole Tesle- naglasio je ministar.

Ministar je podsetio je i da je Evropska komisija u poslednjem Izveštaju o napretku Srbije konstatovala da je zemlja po pitanju saobraćaja na dobrom putu i dodao da se do kraja godine očekuje usvajanje čak devet novih zakona sa evropske agende.

(RTV)

BONUS VIDEO:

KULA BEOGRAD U ČAST NAŠIH OLIMPIJACA: Čestitka Arunovićki i Mikecu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)