LANE POGINULO 90, SADA 63 MLADIH: Agencija za bezbednost saobraćaja obeležila Međunarodni dan mladih

V.C.S.

12. 08. 2024. u 13:57

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja je i ove godine, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Beograda, učestvovala u obeležavanju Međunarodnog dana mladih. Kroz promotivno - edukativne aktivnosti, ukazano je na važnost bezbednog učestvovanja u saobraćaju.

ЛАНЕ ПОГИНУЛО 90, САДА 63 МЛАДИХ: Агенција за безбедност саобраћаја обележила Међународни дан младих

Agencija za bezbednost saobraćaja

Samo tokom 2023. godine u Srbiji je život izgubilo 90 mladih. Ove godine za prvih sedam meseci život je izgubilo 63 (što je za 18 više nego u istom periodu prošle godine). Od toga 40 u putničkim automobilima. Povećanje stradanja primetno je u Jagodini, Valjevu, Kraljevu, Čačku, Novom Sadu i Pančevu.

Mladi najviše stradaju kao putnici i vozači u putničkim automobilima, ali je primetno i njihovo povećano stradanje na motociklima u letnjim mesecima. Prekoračena brzina, vožnja u alkoholisanom stanju i korišćenje mobilnih telefona česta su i pojava i faktori koji dovode do saobraćajnih nezgoda, dok nevezivanje pojasa za vozača, suvozača i putnike, utiče na težinu posledica prilikom nezgode.

Učesnici događaja povodom međunarodnog dana mladih mogli su da isprobaju simulatore čeonog sudara i prevrtanja, kao i simulator vožnje u alkoholisanom stanju ("pijane naočare"), a i da se u kontrolisanim uslovima uvere u značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i opasnosti koje nosi vožnja pod dejstvom alkohola.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Ove godine, nagrada "Zvezda Beograda 2023" pripala je Agenciji za bezbednost saobraćaja upravo za doprinos bezbednosti u saobraćaju i promociju aktivizma mladih u Beogradu.

Agencija, kako naglašavaju, svakodnevno radi na prevenciji kako bi ukazala na faktore rizika u saobraćaju i sačuvala svaki život na putevima Srbije. Poseban akcenat stavlja na mlade, kao jednu od najugroženijih grupacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)