OVAJ GRAD U SRBIJI SE DANAS ISTOPIO: Pogledajte koliko je izmereno u 15 časova u hladu

Novosti online

13. 08. 2024. u 15:22 >> 15:35

U SRBIJI će danas biti sunčano i veoma toplo s najvišom temperaturom od 37 do 41 stepen. Veoma toplo vreme zadržaće se do kraja nedelje.

ОВАЈ ГРАД У СРБИЈИ СЕ ДАНАС ИСТОПИО: Погледајте колико је измерено у 15 часова у хладу

Foto: Shutterstock

Prema najnovijim merenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u 15 časova najtopliji grad u Srbiji je Ćuprija.

U Ćupriji u 15 časova izmeren 41 stepen

U Ćupriji je izmeren 41 stepen Celzijusove skale. 

Odmah posle nje, na listi vrelih gradova su Veliko Gradište, Niš, Negotin i Loznica s 40 stepeni. 

Najtoplije je prethodno bilo u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Kikindi, Ćupriji, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici i Smederevskoj Palanci, gde je u 12 časova izmerena temperatura od 37 stepeni, navodi se na sajtu RHMZ-a.

U 10 časova temperatura 35 stepeni

Najtoplije je u Beogradu, Novom Sadu i Somboru gde je u 10 časova izmerena temperatura od 35 stepeni.

U Zrenjaninu i Kikindi je za stepen manje - izmereno 34 stepena.

Najtoplije u Novom Sadu u devet časova

Ovog jutra najtoplije je u Novom Sadu. U devet časova izmerena su 32 stepena. U Beogradu i Zrenjaninu po 31 stepen.

Iznad 30 stepeni je na Paliću, u Somboru, Banatskom Karlovcu, Kikindi i u Negotinu.

Cisterne sa vodom na više lokacija u Novom Sadu

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Novom Sadu postavilo je cisterne sa pijaćom vodom na najfrekventnijim lokacijama u gradu kako bi građani mogli da se osveže tokom vrelog temperaturnog talasa.

Cisterne sa pijaćom vodom su postavljene kod Futoške pijace, ispred Železničke stanice, na okretnici kod Štranda i ispred Katedrale, saopštilo je to preduzeće.

Toplotni talas koji nam je stigao iz Afrike doneo nam je temperature preko 35 stepeni i tropske noći. Stručnjaci savetuju da se bez preke potrebe ne izlazi napolje u najtoplijem delu dana, a imaju i savete za to kako rashladiti svoj dom.

Ekstremni vremenski uslovi mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod onih grupa stanovništva koje su posebno osetljive na visoke temperature, kao što su mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe koje boluju od različitih hroničnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova, respiratornih oboljenja, dijabetesa i sl.).

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje nalazi se i niz preporuka kako rashladiti svoj dom kada su napolju visoke temperature.

Foto: Shutterstock

 

Pokušajte da rashladite prostorije u kojima boravite, naročito ukoliko u njima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina, kao i osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama. Temperatura u ovim prostorijama ne bi trebalo da prelazi 30 ⁰S u toku dana, odnosno 24 ⁰S u toku noći.

Iskoristite svežiji noćni vazduh kako bite rashladili svoj dom. Ukoliko je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati ostavite sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili.

Gasite svetla i sve uređaje koje ne koristite. Sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina u toku dana ugasite svetla i isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Tokom dana spustite roletne na sunčanoj strani. Smanjite količinu vrućeg vazduha koja ulazi u vaš dom. U toku dana zatvorite vrata i prozore i spustite roletne na sunčanoj strani kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote.

Stavite zastore, draperije ili tende na prozore koji su izloženi suncu u toku dana. Po prostoriji možete rasporediti i mokre peškire, ali imajte u vidu da se time povećava vlažnost vazduha.

Foto: Profimedia

 

Ukoliko imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7 ˚S u odnosu na spoljnu.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura vazduha iznad 35 ˚S, oni neće sprečiti nastanak zdravstvenih poteškoća vezanih za velike vrućine. Međutim, pomoći će bržoj izmeni vazduha kada u večernjim satima cirkulacijom svežeg vazduha rashlađujete svoj dom.

Ukoliko vaš dom ne možete držati adekvatno rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u nekom drugom rashlađenom prostoru (npr. u nekoj javnoj zgradi - biblioteka, tržni centar i sl).

Šta nam donosi "lucifer"

Srbija je od danas u novom toplotnom talasu, najavili su prognostičari, a u pojedinim mestima temperatura će dostići 41 stepen. 

Hidrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj rekao je za RTS da će nas namučiti i ovaj toplotni talas, kao i da će se maksimalne temperature tokom većeg dela ove sedmice kretati od 35 do 41 stepen.

- To automatski znači – tropske noći u urbanim sredinama. Na području Beograda, minimalne temperature kretaće se od 23 do 26 stepeni, pri čemu će najtoplije jutro biti u četvrtak zbog pojačanog jugoistočnog vetra. Osim u Beogradu, najtoplije jutro se očekuje i na području Južnog Banata, gde je u julu već oboren jedan rekord - rekao je Sovilj.

Prema njegovim rečima, minimalna temperatura nije se spuštala ispod 31 stepen.

- Produženi pik toplotnog talasa trajaće do kraja sedmice. Osveženje možemo očekivati nakon 19. avgusta, kada će temperatura pasti za sedam do 10 stepeni. Osveženje će ipak biti prolaznog karaktera, trodnevno, nakon čega ponovo sledi porast temperature - naveo je Sovilj.

Prema sadašnjim izgledima, istakao je, temperatura se neće vraćati na 40 stepeni, nego će se zadržati do 35, što je i dalje iznad proseka za naš region i za ovaj period godine.

Najtopliji avgust u istoriji

Sovilj kaže da je, prema očekivanjima, velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji.

- Približavamo se vrednostima temperatura koje su osmotrene 2012. godine. Do sada je to leto bilo najtoplije, prema statističkim podacima. Osim jula, moram da podsetim da je i jun bio najtopliji u istoriji merenja u našoj zemlji - rekao je Sovilj.

Istakao je da je velika verovatnoća da se leto 2024. godine nađe na prvom mestu, ne samo po srednjoj temperaturi vazduha, nego i po oborenom broju tropskih dana i noći.

- Noći će biti prijatnije za jedan do dva stepena. U Beogradu treba računati na 25 stepeni u jutarnjim satima, ako je tokom dana 38 ili 39. U većini brdsko-planinskih predela minimalne temperature će biti između 15 i 20 stepeni - rekao je Sovilj.

Da li se očekuju superćelijske oluje

Sovilj je ukazao da se oluje dešavaju uvek kada je velika razlika u pritiscima – s jedne strane je visok, sa druge nizak u Evropi i može se očekivati lokalna pojava nepogoda.

- Pravovremeno ćemo izdavati najave i upozorenja na sajtu RHMZ-a. Trenutno je mala šansa za superćelijski tip nepogoda, s obzirom na to da ovaj tip oluja zahteva i odgovarajuće polje vetra - kaže Sovilj.

Smatra ipak da u zoni najintenzivnijih pljuskova treba računati na kratkotrajnu pojavu grada i pojačan vetar.

- Početak nestabilnosti ili lokalnih razvoja oblačnosti počinje u drugom delu ove sedmice, ali će pljuskovi biti retka ili izolovana pojava. Drugog dana vikenda, naročito od ponedeljka sledeće sedmice, kada usledi i pad temperature, imaćemo povećanje čestine pljuskovitih padavina i povećan rizika od pojave grada i jakog vetra - rekao je Sovilj.

Zašto se toplotni talas zove "lucifer"

Hidrometeorolog je objasnio da se prethodnih godina na društvenim mrežama i u javnosti imenuju toplotni talasi i ukazuje da to nisu zvanični nazivi.

- To nisu zvanični nazivi, s obzirom na to da tropski cikloni, uragani i tajfuni dobijaju zvanična imena od meteoroloških službi. U ovom slučaju, česta su imena koja su potekla od određenih meteoroloških društava i koja su se tako pojavljivala u javnosti - zaključio je Sovilj.

Ponovni priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike, ovog puta iz Maroka, zahvatiće južne i srednje krajeve Evrope.

Najtoplije će biti na Apeninskom i Balkanskom poluostrvu.

U Srbiji će biti veoma toplo vreme, sa slabim i promenljivim vetrom i temperaturama od 15 do 41 stepen, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod i upozorio na jak toplotni talas u Srbiji do kraja nedelje.

U Beogradu će biti sunčano i veoma toplo, sa promenljivim vetrom i najvišom dnevnom temperaturom od oko 39 stepeni.

Do kraja nedelje predviđene su temperature od 35 do 41 stepen, a jače naoblačenje i osveženje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom u svim krajevima očekuje se tek početkom naredne nedelje.

Oprez za osobe sa srčanim problemima

Očekivana biometeorološka situacija imaće relativno nepovoljan uticaj na većinu hronično obolelih i osetljivih osoba. Oprez se savetuje osobama sa srčanim problemima, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolje.

Preporučuje se umerena fizička aktivnost i primena adekvatne UV zaštite.

(RTS)

BONUS VIDEO: SKIDANjE TEMPERATURE: Pogledajte kako rashlađuju slona u afričkom zoo vrtu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane