POSLE "LUCIFERA" STIŽE "UBICA LETA": Hladan ciklon neće ići na "Bečka vrata", ali će ipak doći do olakšanja (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

15. 08. 2024. u 12:57

TOPLOTNI talasi nisu ništa neuobičajeno za avgust, ali će nas ovog meseca snaći dve mučne suprotstavljene meteorološke pojave, posle "Lucifera" stiže nam takozvani "ubica leta". Ne brinite, uprkos zlokobnom nazivu ciklona koji ide ka nama, njegov uticaj mogao bi blagotvorno da deluje na tropske temperature koje nas ovih dana drže pod opsadom.

ПОСЛЕ ЛУЦИФЕРА СТИЖЕ УБИЦА ЛЕТА: Хладан циклон неће ићи на Бечка врата, али ће ипак доћи до олакшања (ФОТО)

Foto: Shutterstock

U Srbiju je stigao dugo najavljivani toplotni talas, a čini se da smo tek skoro ispratili prethodni.

RHMZ ove nedelje predviđa tropske temperature širom Srbije. UV indeks je u većini gradova sedam, u južnijim predelima UV indeks će iznosiiti osam za narednih par dana.

Prema podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda, najviša dnevna temperatura koja je zabeležena u Srbiji danas iznosi 39 stepeni Celzijusa, dok se očekuje pad do 25 stepeni.

Kada nas čeka osveženje

- Narednih dana pretežno sunčano i veoma toplo. Od srede će se atmosfera malo destablizovati te će nad planinskim delovima regiona i na krajnjem severozapadu biti moguća pojava lokalnih grmljavinskih pljuskova ili izolovanih nepogoda, ali će se nad većim delom regiona zadražati suvo. Ostaće veoma toplo vreme uz maksimume od +32 do +40 stepeni Celzijusa, dok će noćni minimumi biti u intervalu od +16 do +26 stepeni Celzijusa. Vetar će osim u zoni pljuskova biti vrlo slab -  objavio je meteorolog amater Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Čubrilo u daljem tekstu objašnjava kako nas od nedelje očekuju prijatnije temperature od maksimuma +26 stepeni na severozapadu i +33 stepena na jugu. Od ponedeljka se može očekivati još veći pad gde je maksimalna dnevna +18 na severozapadu i +27 stepeni na jugu.

- Osveženje bi potrajalo do oko 24. 8. nakon čega bi ponovo otoplilo, te bi dnevni maksimumi prelazili +30 stepeni Celzijusa - napisao je u svojoj objavi.

- Oko 25. avgusta je dolazilo to neko jako zahlađenje u Jugoslaviju svojevremeno. Osamdesetih godina taj ciklon bi bio iznad Skandinavije, odakle bi povlačio hladan vazduh sa Grenlanda i spuštao se, prvo u severnu Evropu, pa posle Balkan. Kasnije, zbog klimatskih promena, taj ciklon koji je nosio kraj leta, pomerio se u prvu polovinu septembra. Interesantno je da prošle godine toga nije bilo. Imali smo spojeno leto i miholjsko leto, tako da su konstantno bile letnje temperature tokom septembra i oktobra. Deluje da će i ova godina biti takva - rekao je Ivan Ristić.

Šta je „Samerkiler“ ili „ubica leta“ ?

„Lucifer“, kako srpski mediji nazivaju ovaj toplotni talas, uskoro se privodi kraju. Prema Evropskom centru za srednjoročnu prognozu vremena, za sedam dana sa severozapada na naše prostore stiže hladan vazduh uz formiranje ciklona, koji će okončati ovaj „Luciferov“ talas.

Evropski centar za srednjoročnu prognozu predviđa upliv hladnog vazduha tokom sledeće nedelje i stvaranje ciklona poznatog kao "ubica leta". Prema israživanju i analizama vodećih prognostičkih modela postoji mogućnost za ciklonalnu aktivnost u Dalmaciji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Bečka vrata

Što se Srbije tiče, meteorolog Ristić objašnjava kako ovaj ciklon koji se uglavnom kreće ka istoku, na našim prostorima ne igra veliku ulogu i ne donosi velike padavine.

- Kod nas, najveće zahlađenje dolazi kroz Bečka vrata. Oko Beča postoji taj jedan predeo u kom je niža nadmorska visina, između Alpa i Karpata i tuda ulazi taj hladan vazduh. Ako se desi da hladan vazduh ne može da zaobiđe te planinske masive, onda dobijamo te visoke temperature i toplotni talasi mogu dugo da potraju. Ovaj put, ciklon opet neće ići kroz Bečka vrata, nego preko zapadnog Sredozemlja, tako da će kod nas biti dosta manje zahlađenja - rekao je on.

Postoji objašnjenje za rekordno visoke temperature na našim prostorima, meteorolog Ristić kaže kako je u pitanju pojava jakog ciklona koji hladan vazduh zadržava.

- Glavni razlog zašto već godinu i nešto dana beležimo rekorde, pogotovo u našem regionu i Evropi je Islandski ciklon koji je baš jak, dakle od januara još uvek ne pokazuje nikakve znake slabljenja. On usmerava taj topliji vazduh od jugozapada prema nama i onda nude u obliku neke tople zime, nekog proleća već od februara. Tokom leta nam dolaze ti toplotni talasi i to baš ovde na Balkanu koji ima najveći porast temperature - objašnjava Ristić.

Kurir.rs/ Nin.rs/ A. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje