STRUJA UBILA VIŠE OD 40 BELIH RODA: Tragično na stradanje ptica u Paraćinu i Nišu

Lj.P.

15. 08. 2024. u 15:34

U godini kada su ornitolozi i ljubitelji prirode širom Srbije sproveli 8. Međunarodni popis belih roda, kako navode u DZPPS, ponovo je zabeleženo masovno uginuće ovih ptica od posledica strujnog udara. U atarima sela Potočac, u blizini jezera Buljanka, ispod niza srednjenaponskih stubova dalekovoda, ornitolozi gotovo svake godine pronalaze leševe ptica.

СТРУЈА УБИЛА ВИШЕ ОД 40 БЕЛИХ РОДА: Трагично  на страдање птица у Параћину и Нишу

FOTO: Nikola Nedeljković

Tu su, kako dalje navode, 2019. godine pronađena 134 leša, od čega 44 belih roda, tri mišara, jedna vrtuška, 33 gavrana, 16 sivih vrana, šest čavki i 31 čvorak.

Ispod svega nekoliko srednjenaponskih stubova, ornitolog Nikola Nedeljković pronašao je leševe 30 roda i devet ptica iz porodica vrana. Kako je teren nepregledan i nije u potpunosti obiđen, stvaran broj stradalih životinja je sigurno veči.

Bele rode se polako okupljaju u jata i pripremaju za jesenju migraciju u toplije krajeve tokom koje koriste dolinu Velike Morave kao koridor iznad kog lete. U blizini ove reke i jezera Buljanka nalazi se deponija koja raste, što je mala ekološka zamka za selice koje na tom mestu traže hranu. U pokušaju da odmore na stubovima dalekovoda, ptice u trenutku bivaju spržene snažnim strujnim udarom, na šta nedvosmisleno upućuje karakter povreda kod povređenih ptica.

Istovremeno, scenario je sličan ia Novom groblju u Nišu, u blizini kojeg se nalazi deponija. Slobodan Marković je tu pronašao leševe 11 belih roda i sedam ptica iz porodice vrana. Prošle godine, na istom mestu je pronašao osam belih roda i jednu svraku.

Osim što uznemire javnost, kako dalje navode u DZPPS, ovakvi slučajevi, dovode i do prekida isporuke električne energije i ekonomske štete domaćinstvima i privredi. Iz DZPPS apeluju na nadležne institucije, pre svega Elektrodistribuciju da se prblem reši, kako bi se u budućnosti sprečuila šteta i sačuvali životi strogo zaštićenih vrsta ptica. Potrebno je izolovati stubove i zameniti opasne elemente bezbednim, što je proverena praksa koja je rasprostranjena širom evropskih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra