U SRBIJI NEMA RAZLOGA ZA PANIKU ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA: Virusolog Šekler o novom soju ovog virusa

Novosti online

16. 08. 2024. u 13:11

OVOGODIŠNjA situacija sa majmunskim boginjama razlikuje se od prethodnih godina po tome što je u pitanju novi soj tog virusa, a koji se prenosi isto kao i druge boginje, odnosno kontaktom i govorom, rekao je danas virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler.

У СРБИЈИ НЕМА РАЗЛОГА ЗА ПАНИКУ ЗБОГ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА: Вирусолог Шеклер о новом соју овог вируса

Foto N. Skenderija

On je u izjavi za Tanjug napomenuo da su teške kliničke slike i smrtni ishodi karakteristični za zemlje sa slabo razvijenim zdravstvenim sistemima u kojima nemaju načine da adekvatno leče pacijente.

- Proglašavanjem širenja majmunskih boginja u Kongu i drugde po afričkom kontinentu za  globalnu opasnost, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) želi da privuče pažnju svetske stručne na javnosti na deo Afrike gde smrtnost ide i do 11 odsto. Cilj im je da se ulože sredstva u istraživanje i način kako to da se spreči - istakao je Šekler.

Poručuje da nema razloga za paniku u Srbiji. Prema njegovim rečima, lečenje majmunskih boginja odvija se putem lečenja simptoma, odnosno, organizam se suportivnom terapijom sam bori sa virusom.

- Pokazalo se da vakcine protiv običnih boginja štite i protiv majmunskih. Takođe, savetuje se dobra ishrana, mirovanje, snižavanje temperature i uzimanje lekova protiv bolova, kao i vitamina - kaže Šekler.

Pojašnjava da je virus poznat od 50-ih i 60-ih godina, a najviše se proširio 70-ih u Kongu, i tada su prvi slučajevi infekcija zabeleženi kod ljudi, pre toga kod majmuna.

- Ova sadašnja situacija je neobična samo zato što je, za razliku od prošle i pretprošle godine kada je bio aktuelni soj 'klade2', koji je izazivao mnogo blaže simptome i kada su virus dobijali uglavnom homoseksualci, u preko 2/3 slučajeva, ove godine preovladavla 'klada1' soj virusa i u Africi je mnogo veći procenat smrtnosti - rekao je on.

Upitan za situaciju sa virusom kovid 19 u Srbiji, Šekler poručuje da je broj novozaraženih i dalje daleko ispod i približne brojke kakva je bila pre nekoliko godina.

- Taj skok koji sada imamo je normalan u fazama ljudske aktivnosti kada je mnogo više putovanja, kada je više kontakta i razmene stanovništva i mešanja populacija. Sasvim uobičajeno, tako je bilo i za vreme pandemije da se bolest na iznenađenje mnogih širila i u vreme letnjih dana. Virus se prilagodio, kao što sam i govorio, desilo se ono što priroda virusa traži, a to je da je zaraznost virusa porasla, a patogenost opala. On se sve više prilagođava čoveku i čovek njemu, a i dalje je omikron aktuelan koji ne izaziva teže oblike - zaključio je Šekler.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

EUFORIJA! Kretnja košarkaša na dočeku skoro "nemoguća misija" zbog oduševljenja navijača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra