DANAS SLAVIMO SVETOG APOSTOLA MATEJA: Na ovaj dan bi trebalo vratiti sve dugove, a posna trpeza je obavezna

Novosti online

22. 08. 2024. u 07:11

APOSTOL Matej jedan je od dvanaestorice apostola – Hristovih učenika. Rođen je u Vitlejemu, a učio se kod Svetog Simeona Bogoprimca u Jerusalimu.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АПОСТОЛА МАТЕЈА: На овај дан би требало вратити све дугове, а посна трпеза је обавезна

Foto: spc.rs

Kada je Gospod počeo da propoveda o carstvu Božjem, tada se i Matej pridružio onima koji su voleli Gospoda, jer ga je i on voleo svim srcem i sa zadovoljstvom slušao i gledao Njegove reči i dela.

Matej, čije ime na starohebrejskom znači "dar Jehovin", ili na srpskom Božidar, bio je sledbenik Isusa Hrista koji je izabran da zameni Judu Iskariotskog posle izdaje i samoubistva.

Prema legendi, propovedao je po Judeji i Etiopiji, a potom stradao kao mučenik, nakon što je kamenovan u Jerusalimu.

Sveti apostol Matej je praznik koji nije u crkvenom kalendaru označen "crvenim slovom", ali ga hrišćani posebno poštuju.

Prema predanju, hranio se isključivo voćem, povrćem i žitaricama, dok meso nikada nije jeo. Dan na koji se on slavi "pada" u okviru Gospojinskog posta, zbog čega bi i na ovaj praznik trebalo postiti, i to na ulju, prema crkvenom kalendaru.

Sveti Matej smatra se zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Pošto je bio poreznik pre nego što je primio Sveti duh, veruje se da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i platiti zaostale račune.

BONUS VIDEO: OBIČAJ SA HILANDARA: Koji je simbol česnice i badnjaka?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NEVEROVATNA NENORMALNOST U AFERI JANIK SINER! Čuveni teniser ukazuje na potpuno ludilo u doping slučaju najbolje rangiranog tenisera sveta