SAHRANA UZ VOJNE POČASTI: Konačno identifikovano telo vojnika Slobodana Spasojevića (19)

V.C.S.

05. 09. 2024. u 18:34

NA Institutu za patologiju i sudsku medicinu VMA u Beogradu danas je obavljena konačna identifikacija vojnika bivše JNA Slobodana Spasojevića, čije je posmrtne ostatke Komisija za nestala lica Vlade Srbije preuzela od Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, 3. septembra, na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo.

САХРАНА УЗ ВОЈНЕ ПОЧАСТИ: Коначно идентификовано тело војника Слободана Спасојевића (19)

Komisija za nestala lica

Slobodan je kao devetnaestogodišnjak nestao sa redovnog odsluženja vojnog roka u kasarni bivše JNA u Varaždinu, u oktobru 1991. Majka Jordanka poslednji put ga je videla prilikom polaganja zakletve. Traženje je pokrenula još 1994. godine pri Jugoslovenskom crvenom krstu, kada je i navela da je nestao u borbama sa hrvatskih snagama prilikom opsade varaždinske kasarne. Jordanka je u međuvremenu preminula, pa je potragu nastavila sestra Suzana.

Slobodanovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2019. na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Konačnoj identifikaciji juče su prisustvovali, pored veštaka sudske medicine, i predstavnici Komisije za nestale i članovi porodice.

- Komisija će u saradnji sa nadležnim organima organizovati prevoz Slobodanovih posmrtnih ostataka i sahranu uz vojne počasti, koja će se obaviti 7. septembra, u mestu Gornji Katun, kod Varvarina, u skladu sa iskazanom željom porodice - potvrdila je za "Novosti" Maja Vasović, samostalni savetnik, rukovodilac Grupe za nestala lica na teritoriji bivše SFRJ, iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio