PETOGODIŠNJAKA BUKVALNO OTRGLI OD SMRTI: Veliki podvig lekara Instituta za majku i dete, intervencija trajala pet sati (FOTO)

B. RADIVOJEVIĆ

28. 10. 2024. u 16:39

SPASEN život petogodišnjeg deteta, i ujedno veliki profesionalni iskorak naših lekara.

ПЕТОГОДИШЊАКА БУКВАЛНО ОТРГЛИ ОД СМРТИ: Велики подвиг лекара Института за мајку и дете, интервенција трајала пет сати (ФОТО)

Foto Tanjug

To je epilog prave drame koja se u petak noću odvijala u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", kada je primljen dečak iz Tuzle sa dijagnozom bakterijskog endokarditisa, odnosno teškog infektivnog oboljenja aortnog zalistka. Bilo je pitanje minuta kada će se infektivni plak otkačiti, otići na mozak i izazvati šlog. Ali, intervencijom čitavih timova koji su okupljeni usred noći, i prvi put samostalno primenjenom tzv. Rosovom metodom, promenili tok infekcije: Dete je uspešno operisano, u nedelju je skinuto sa respiratora, i nema oštećenje mozga!

Na prijemu, kako je "Novostima" ispričao profesor dr Vladislav Vukomanović, direktor Instituta, dečak je imao sve znake teške infekcije i popuštanja srca zbog oštećenja aortnog zalistka. Bio je bled, orošen znojem, ubrzanog disanja. Odmah je primljen na intzivnu, gde je urađena kompletna dijagnostika.

 Foto Institut za majku i dete

- Ultrazvučni i drugi pregledi pokazali su da je aortni zalistak dečaka nepovratno oštećen, da postoje znaci srčane slabosti i teške sistemske infekcije - priča prof. Vukomanović.- Rizik da dođe do odvajanja do odvajanja infektivnog materijala sa zaliska i njegovog odlaska u mozak i druge organe bio je veoma visok.

Posle dijagnoze koju su postavili prof. Vukomanović, asistent Saša Krasić i dr Saša Popović, doneta je odluka da se radi hitna kardiohirurška intervencija.

Dežurni kardiohirurg u petak uveče bila je dr Mila Stajević, na poziv su brzo došli dr Ivan Dizdarević i dr Nemanja Đorđević. Okupljen je tim perfuzera, anestetičara, radiologa i rendgen tehničara i intervencija je započeta u ponoć.

Foto Institut za majku i dete

-S obzirom na oštećenje aortnog zaliska opcije za lečenje praktično su svedene na jednu kod deteta u tom uzrastu i bez mogućnosti da se ugradi veštački zalistak - kaže dr Vukomanović. - Zato je dr Dizdrarević primenio tzv. Rosovu intervenciju u uslovima teške sistemske i lokalne infekcije.

To je bila odluka ravna podvigu, s obzirom da je ova intervencija dosad u Institutu urađena samo jednom, i to pod nadzorom kardiohirurga iz inostranstva. Rosova intervencija, zapravo, obuhvata zamenu aortnog zaliska plućnim zalistkom koji nije bio oštećen, a plućna arterija se povezuje sa desnom komorom veštačkim krvnim sudom.

- Intervencija je trajala pet sati. Dete je potom prevedeno na kardiohiruršku intenzivnu negu. Postoperativni eho kardiografjki pregled ukazao je na odličan operativni ishod. Zamanjeni aortni zalistak funkcionisao je vać na prvoj proveri odlično - s ponosom govori prof. Vukomanović.

Ivan Dizdrarević/Vladislav Vukomanović/Mila Stajević, Foto Institut za majku i dete

U prvih 36 sati nakon intervencije dete se oporavljalo kako se samo moglo priželjkivari, pa je isključeno sa mehaničke ventilacije.

- Najvažnije je što su očuvani stanje svesti deteta i pokretljivost, jer smo se najviše plašili da neki deo infektivnog materijala nije oitišao u mozak što bi dovelo do šloga - priča prof. Vukomanović.- Uspeh je utoliko veći što je inače vrlo složena Rosova intnjervencija primenjena u izuzetno otežanim uslovima. Oko aortnog zalistka bilo je puno apscesa i infektivnog materijala, što otežavarad hirurgu.

Dečak iz Tuzle, inače, ima dva listića aornog zalistka umesto tri, što je česta urođena anomalija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAMAD MEĐEDOVIĆ KAO BRZI VOZ: Počistio protivnika za 46 minuta