SLOVENI SE SELILI VIŠE PUTA : Muzej Vojvodine i tri ruske institucije na čelu sa Ermitažom nastavljaju saradnju (FOTO)

J. SIMIĆ

28. 10. 2024. u 18:53

JEDINI u Srbiji, Muzej Vojvodine iz Novog Sada ima ozvaničenu i kontinuiranu saradnju u oblasti arheologije sa najvećim ruskim arheološkim institucijama koja traje već petnaest godina.

СЛОВЕНИ  СЕ СЕЛИЛИ ВИШЕ ПУТА  : Музеј Војводине и три  руске институције на челу са Ермитажом настављају сарадњу (FOTO)

Foto : Muzej Vojvodine

Sa tri vodeće kulturno-naučne ruske institucije – Institutom za istoriju materijalne kulture Ruske akademije nauka i slavnim Emitažom iz Sankt Peterburga, te sa moskovskim institutom danas je potpisan nastavak saradnje koja će uskoro biti proširena i na Institut u Moskvi.Glavne teme istraživanja bile su i biće -  etnogeneza i poreklo Slovena.

 - Nijedna ranija generacija nije izvela ovakvu saradnju i zbog toga postoje ogromne praznine u našim saznanjima što često dovodi do proizvoljnog pa i pogrešnog tumačenja istorije.Obavili smo i razmenu stručne literature koja istraživačima nedostajala,a za narednu godinu sa Ermitažom je u planu njihova izložba u našem muzeju „Nevidljiva umetnost“ u okviru manifestacije Dani Ermitaža u Srbiji - najavila  je Čarna Milinković, v.d. direktorka Muzeja Vojvodine.

O tome da je saradnja na polju kulture i nauke neophodna u svakom pa i najburnijem vremenu, govorio je zamenik ambasadora Ruske federacije u Beogradu Andrej Tamjašov.

- Nema tu nikakve politizacije već samo želje da stvaramo i idemo putevima naše zajedničke prošlosti a to je važno kako za našu sadašnjost tako i za budućnost.Jer bez istorije nema ni budućnosti – naglasio je Tamjašov.

Zajednička dostignuća 

KAO najveće dostignuće zajedničkog istraživanja ruskih i srpskih argeologa, Stanko Trifunović navodi dokaze o kulturi Limiganata, koja je nastala u Rimsko doba izvan rimskih granica.Ustanovljeno je da ta kultura jeste izvorište porekla Slovena u Rimskom periodu,dakle u antičkom periodu.Pre tri decenije o Slovenima na ovom prostoru razmišljalo se unatrag najdalje do 6.veka .

Po mišljenju jednog od inspiratora pokretanja saradnje sa ruskim kolegama Stanka Trifunovića,savetnika i arheologa Muzeja Vojvodine, gotovo je neverovatno da ranijih decenija nisu postojali ni ozbiljni kontakti sa Sovjetima,a posle ni sa Rusima u oblasti arheologije jer najveći broj seoba pokretano je sa istoka a završavale su na prostoru Podunavlja i Balkana.

- Svaka od tih seoba naroda - Sarmati, Huni, Bugari, Mađari i naravno Sloveni koji su se u burnoj istoriji više puta premeštali iz jednog u drugi kraj Evrope -predstavlja jedan istorijski proces. Metodološki je neispravno istraživati te procese odvojeno,a mi smo to decenijama radili.Sagledavali smo samo fragmente njihovih uticaja na formiranje Evrope kakvu danas poznajemo - kategoričan je ovaj istaknuti arheolog.

Arheolog Ermitaža, Aleksej Furasejev, podsetio je da su prva srpsko-ruska zajednička iskopavanja započela 2018.godine te da je iskusnim ruskim arheolozima u početku bilo teško da shvate domete srpskih kolega jer ta istraživanja pratila je vrlo skromna objavljena literatura.

- Međutim, pošto smo videli konkretne materijale (iskopine) ispostavilo se da zaključci i hipoteze srpskih kolega, na osnovu istraživanja iz Podunavlja,imaju utemeljenje i da se one mogu razvijati u budućim zajedničkim istraživanjima – rekao je arheolog Ermitaža, najvećeg umetničkog i kulturno-istorijskog muzeja u Rusiji i jednog od najvećih u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKI MAJSTOR DEO ČUDESNOG MEČA: Dušan Vlahović dao gol za Juventus u derbiju protiv Intera, a mreže se tresle čak osam puta! (VIDEO)