ROBOT VOJSKE SRBIJE NA TESTU: Velika borbena efikasnost “Malog Miloša”

Novosti online

03. 09. 2020. u 17:09

SAVREMENI koncept ratovanja karakteriše potreba zamene ljudstva u svim potencijalno opasnim situacijama po njihov život.

РОБОТ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ НА ТЕСТУ: Велика борбена ефикасност “Малог Милоша”

Foto: MO Srbije

Vojska Srbije je prepoznala ovu potrebu i upravo na ovim osnovama je razvijena i uvedena u sistem naoružanja i vojne opreme daljinski kontrolisna borbena besposadna zemaljska platforma „MILOŠ N“.

Reč je o daljinski upravljanoj električnoj besposadnoj zemaljskoj borbenoj platformi srednje veličine „MILOŠ N“, a osnovna namena tog sistema je podrška pešadiji i specijalnim jedinicama u onesposobljavanju i neutralisanju pojedinačnih i grupnih pešadijskih ciljeva na rastojanjima do 800 metara.

Poznatiji je pod nadimkom „Mali Miloš“ i ima dva oružna podsistema - mitraljez M86 kalibra 7,62 mm i revolverski bacač granata kalibra 40 mm. Kapacitet borbenog kompleta je 500 metaka 7,62x54 mm i 6 metaka 40x46 mm. Sistem poseduje savremen optoelektronski sistem sa dnevnom i termovizijskom kamerom sa promenljivim zumovima kao i laserski merač daljine. Sve je integrisano sa sistemom za upravljanje vatrom koji na osnovu izmerene daljine do cilja i izabranog oružnog podsistema može i automatski da zauzme potrebne elemente za gađanje. Sistemom se upravlja sa bezbednog udaljenog mesta iz komandno-logističkog vozila ili pomoću prenosnog upravljačkog pulta. Poseduje savremeni komunikacioni sistem koji ostvaruje pouzdano upravljanje vozilom čak i u urbanim uslovima tj. uslovima bez optičke vidljivosti.

Foto: MO Srbije

Trenutna autonomija vozila iznosi nešto više od 90 minuta, ali je u toku testiranje novog baterijskog paketa kojim će autonomija i brzina kretanja biti višestruko uvećana.

Taktička prednost koju ima u odnosu na druge platforme u svojoj kategoriji, jeste ta da može da prođe kroz vrata standardne širine (80 cm) i da se penje uz stepenice, što omogućuje dodatnu versatilnost, odnosno, može se kretati i izvršavati zadatke unutar objekata. Platforma je balistički zaštićena od oružja kalibra 5,56 mm i 7,62 mm.

„Mali Miloš“ pokazao se kao izuzetno precizno borbeno vozilo, i kao pionir besposadnih zemaljskih platformi u našoj vojsci otvorio je vrata za dalje modifikacije i unapređenja.

U toku je izrada i ispitivanje logističko-transportne varijante pod nazivom „MILOŠ L“, koja će pored standardnih logističkih potreba dotura tereta na prvu borbenu liniju, kao što su municija, hrana, voda, služiti i za evakuaciju ranjenika sa borbenih položaja.

Foto: MO Srbije

U narednom periodu planira se modifikacija sistema „MILOŠ N“ dodavanjem naoružanja većeg kalibra kojim bi ovaj sistem postao i protiv-oklopno vozilo. Jedno od planiranih unapređenja u daljem periodu je i implementacija pametnih funkcija kojim bi „Mali Miloš“ dobio mogućnost automatizovanog kretanja, prepoznavanja i izbegavanja prepreka i vraćanja na početni položaj, kao i samostalnog kretanja tj. praćenja vojnika u toku njihovog kretanja.

Foto: MO Srbije

Imajući u vidu da je osnovna namena daljinski upravljane besposadne platforme „Miloš“ zaštita ljudstva, domet koje vozilo „Miloš“ može da uspostavi od komandno-upravljačkog vozila je oko dva kilometra. Zajedno sa dometom mitraljeza od 800 metara to znači da je operater vozila udaljen 2,8 kilometara od borbene linije fronta. Ovo vozilo je efikasno za uništavanje ciljeva do 800 metara mitraljezom i do 350 metara bacačem granata.

Besposadna platforma na daljinsko upravljanje „Miloš“ već je pokazala svoje kvalitete i značajno će poboljšati operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)