UZ SUBVENCIJE - 200 NOVIH TRAKTORA: Ivanjički poljoprivrednici uz pomoć države kupuju mehanizaciju (FOTO)

V. I.

28. 03. 2022. u 15:52

IVANjIČKIM poljoprivrednicima dodeljeno je 12 novih traktora, i to u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu, kojim Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetska banka daju 50 odsto ukupne vrednosti mašine, 40 odsto vrednosti dolazi od kreditnog finansiranja u saradnji sa poslovnim bankama, a 10 odsto učešća daju sami poljoprivrednici.

УЗ СУБВЕНЦИЈЕ - 200 НОВИХ ТРАКТОРА: Ивањички пољопривредници уз помоћ државе купују механизацију (ФОТО)

Foto: V. I.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović naveo je da su samo u ovoj godini poljoprivredni proizvođači kupili 82 traktora uz pomoć lokalne samouprave i države.

- To koliko smo postali jaka država od 2012. godine govore dve, od mnogih stvari, koje ću pomenuti danas. To je da će Ivanjica preći broj od preko 200 novih traktora koje su ljudi kupili uz pomoć subvencija, a druga stvar jeste da je ovo prvi skup ovog tipa. Pre 2012. godine malinare smo najviše viđali na ulicama, a sada se nalazimo na ovakvom jednom skupu koji treba da bude ponos svih nas. Nadam se da nećemo stati na ovom broju od 82 traktora za ovu godinu, da ćemo nastaviti – rekao je Mitrović.

Foto: V. I.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara, kazao je da je ovaj program ono što su proizvođači i tražili.

- Od 2017. godine, po novoj uredbi, po nacionalnoj meri u Ivanjicu je stiglo 100 novih traktora. Sve se to još više proširilo od 2018. godine. Međutim, mi poljoprivredni proizvođači nismo imali novca da kupimo traktor, da platimo, pa da nam izvrše povraćaj. Ovo je ono što smo mi tražili, a to je ponos, ovih 12 traktora od 43 koji su u prvom krugu prošli - naglasio je Radović.

Među dobitnicima subvencija našla se i jedna dama koja se u ime proizvođača zahvalila svima koji su omogućili da poljoprivrednici na ovaj način dođu do novih mašina.

Foto: V. I.

- Zahvaljujem se u ime svih proizvođača Ministarstvu poljoprivrede, Svetskoj banci i naravno dobavljaču. Zahvaljujem se na podršci, na pomoći, jer bez toga mi ovo ne bismo uspeli - poručila je Ivana Pantelić, dobitnica subvencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)