ZA SOCIJALNO UGGROŽENE: Kancelarija za KiM donirala poljoprivrednu mehanizaciju meštanima Starog Grackog

Novosti online

27. 10. 2022. u 16:32

PREDSTAVNICI Kancelarije za Kosovo i Metohiju uručili su danas poljoprivrednu mehanizaciju i priključne mašine socijalno ugroženim porodicama iz Starog Grackog.

ЗА СОЦИЈАЛНО УГГРОЖЕНЕ: Канцеларија за КиМ донирала пољопривредну механизацију мештанима Старог Грацког

Foto: Kancelarija za KiM

U okviru Programa pomoći ugroženim domaćinstvima za oporavak poljoprivredne proizvodnje Kancelarije za Kosovo i Metohiju, šest porodica iz ovog mesta dobilo je vrednu poljoprivrednu opremu – traktorske sejalice, sejačice za kukuruz, motokultivatore, prikolice za traktor i drugu opremu kojom će zameniti njihovu dosadašnju zastarelu mehanizaciju, a na taj način i olakšati i pospešiti proizvodnju.

Predstavnik sela, Zoran Ćirković izrazio je zahvalnost Kancelariji za KiM i istakao da je obnova zastarele mehanizacije koja je do sada korišćena izuzetno važna budući da gotovo čitavo selo živi od poljoprivrede.

- Danas je veliki dan za naše selo jer smo dobili mehanizaciju koja nam je bila neophodna kako bismo nastavili da se bavimo poljoprivredom. Zahtev Kancelariji smo uputili u junu mesecu ove godine i moram da naglasim da su nam ispunili i donirali sve što smo tražili - izjavio je Ćirković.

Meštani Starog Grackog izrazili su takođe zahvalnost Kancelariji za Kosovo i Metohiju što im je na ovaj način pomogla i time olakšala rad na njivama.

- Ja sam dobio sejačicu za setvu kukuruza. Ta mašina je vrlo značajna ne samo za mene i moju porodicu, već i za sve meštane sela, pomagaćemo se međusobno i završavati sve neophodne poslove u polju - kazao je Milutin Matović.

Zoran Milićević, koji je dobio traktorsku sejalicu za pšenicu je rekao da je ova pomoć veliko olakšanje za njegov posao. - Ja sam prezadovoljan mašinom koju sam dobio. U pitanju je sejalica koja će nam biti vrlo značajna jer nećemo morati više ručno da sejemo - istakao Milićević.

Porodice Marka Šabića i Radeta Radovića dobile su po motokultivator sa priključcima, a porodice Cvetka Todorovića i Momira Čankovića po prikolicu za traktor.

Ranije danas predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz sektora za razvoj privrede i poljoprivrede obišli su u opštini Lipljan korisnike podsticaja Kancelarije za KiM za razvoj prerađivačkih delatnosti, kao i za razvoj privrede i preduzetništva. Dodeljena su sretstva za opremu za proizvodnju čokolade i opremu za izdradnju klanice.

Mašine za proizvodnju stočne hrane dobili su Momčilo Stojković iz Novog Naselja i Milorad Simić iz Gornje Gušterice, a Zoran Miladinović iz istog sela je dobio mini bager.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)