POSTROJENJE ZA ODSUMPORAVANJE DIMNIH GASOVA U TENT-U: Značajno kvalitetniji vazduh za građane Obrenovca, Beograda i okoline (FOTO)

Novosti online

25. 04. 2024. u 12:41

DANAS je izvršena svečana primopredaja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Nikola Tesla A”, najvećeg ekološkog projekta realizovanog u termoelektranama u Evropi u ovom momentu, koje je izgrađeno sinergijom srpskih i japanskih stručnjaka i primenom savremenih tehnologija.

ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ОДСУМПОРАВАЊЕ ДИМНИХ ГАСОВА У ТЕНТ-У: Значајно квалитетнији ваздух за грађане Обреновца, Београда и околине (ФОТО)

Foto: Novosti

To je učinjeno u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosake, predstavnika  i svih članova Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije” i delegacije iz Japana, 

- Energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi. Kad kažemo da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta, i da će emisije praškastih materija biti takođe bitno redukovane, to zapravo znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh. To je ogromna stvar koju je ova Vlada završila, ministarstvo na čijem sam čelu i Elektroprivreda Srbije - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je ukazala da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova uloženo oko 215 miliona evra i da danas možemo da se pohvalimo da je ovo postrojenje uspešno završeno sa japanskim partnerima i domaćim kompanijama.

Foto: Novosti

- Ovo postrojenje nema samo ekološki već i energetski značaj. Zajedno sa termoelektranom „Nikola Tesla“ B  na kojoj će postrojenje za odsumporavanje biti završeno naredne godine, ove dve termoelektrane proizvode oko polovinu električne energije u Srbiji i ključne su za stabilno snabdevanje građana i privrede. I ova postrojenja će biti prihvatljiva sa ekološkog aspekta i aspekta očuvanja životne sredine. Smanjenjem emisije štetnih gasova produžili smo radni vek termoelektrane i obezbedili sigurnu proizvodnju, a ta energija biće nam preko potrebna dok ulažemo u vetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane, od kojih se neke već grade, a druge su deo naših budućih  planova - rekla je ministarka.

Dodala je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A jedan od najvećih ekoloških projekata u nekoj termoelektrani u Evropi, a treći u svetu, poručivši lažnim ekolozima u Narodnoj skupštini da je država posvećena zaštiti životne sredine, a da su sistemi za odsumporavanje dimnih gasova već izgrađeni u termoelektrani Kostolac.

Foto: Novosti

Istakla je da projekat odsumporavanja na TENT A predstavlja važan deo bilateralne saradnje sa Japanom, za koju postoji uverenje da u budućnosti može da bude proširena novim inicijativama. 

- Već vodimo razgovore i sa Vladom Japana i JICA koje su zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica. Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u decenijama ispred nas biti RHE Bistrica, i zato za taj novi projekat tražimo pouzdane partnere iz sveta koji mogu da obezbede tehnologiju, povoljno finansiranje, efikasnost, kao i najviše ekološke standarde - poručila je Đedović Handanović.

Foto: Novosti

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je značaj projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jedan od najvećih izvora emisija zagađujućih materija.

- Zahvaljujući ovoj investiciji, iz elektrane će se mnogostruko smanjiti godišnje emisije sumpor-dioksida, a praškaste materije svešće se na evropske standarde. Takođe sumpor-dioksid će se prerađivati u gips, u skladu sa principom cirkularne ekonomije. I zato je ovaj dan, za mene kao ministarku zaštite životne sredine i za sve građane Beograda veoma važan – jer ovaj projekat znači čistiji vazduh u našoj prestonici - rekla je Vujović.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka istakao je zadovoljstvo što je prvi put u poseti Srbiji, i da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena.

- Mnogo se radujem što danas kao predstavnik Vlade Japana prisustvujem svečanoj ceremoniji završetka radova na ovom projektu u kome su upotrebljeni naše znanje i tehnologija za zaštitu životne sredine koje smo stekli iskustvom za rešavanje zagađenja u našoj zemlji. Ovaj projekat je važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji i nastavićemo da pružamo podršku na njenom putu ka dekarbonizaciji - rekao je on i istakao želju će ovaj projekat postati simbol prijateljstva Srbije i Japana kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima koji su prošle godine završili svoj dvadesetogodišnji rad

Dušan Živković, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, rekao je da je u postrojenje ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača.

- U pitanju je tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč. Nusproizvod ovog postupka je gips, koji se radom apsorbera već proizvodi i koji je euro kvaliteta. Očekivana godišnja proizvodnja gipsa je oko 250.000 tona. Isto postrojenje gradi se i na TENT B. Završetkom tog projekta krajem naredne godine definitivno ćemo staviti tačku na pitanje emisija štetnih gasova na EPS-ovim velikim blokovima TENT i TE Kostolca, koji proizvode oko 90% električne energije iz termoelektrana - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)