U PRIPREMI NOVI ZAKON O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA: Dve milijarde dinara šteta od nelegalnog preuzimanja knjiga sa interneta

V. N.

21. 02. 2023. u 06:15

PROŠLE godine sa interneta je bespravno preuzeto 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, a procenjena šteta u Srbiji je oko dve milijarde dinara.

У ПРИПРЕМИ НОВИ ЗАКОН О АУТОРСКИМ И СРОДНИМ ПРАВИМА: Две милијарде динара штета од нелегалног преузимања књига са интернета

Foto PKS

Udruženje za kreativnu industriju i Grupacija izdavačke delatnosti, knjižara i distributera knjiga PKS organizovali su panel diskusiju  „Piraterija u izdavaštvu – povreda autorskih prava“ na kojoj se razgovaralo o zaštiti intelektualne svojine u različitim oblastima – muzičkoj industriji, knjižarstvu, kinematografiji, grafičkoj industriji, ali i obrazovnom izdavaštvu.

Dodatni problem, pored bespravnog preuzimanja intelektualne svojine sa interneta, jeste i otežano uklanjanje portala koji se oglušuju o prava intelektualne svojine. Odgovore na pitanja šta je autorsko pravo u izdavaštvu, kako ga zaštititi, šta će promeniti novi zakon i kada se može očekivati, kako sprečiti zloupotrebu autorskih prava na internetu, dali su stručnjaci iz oblasti zaštite intelektualne svojine, sudstva, izdavaštva, advokature.

Jedan od najvećih problema zbog kojeg decenijama unazad nismo uspeli da regulišemo tržište jeste nepostojanje svesti društva o nezakonitosti i izostanak sudskih ishoda i presuda u kojima se vidi da su izdavači reagovali, da su zaštićeni i da su došli do tačke kada im je nadoknađena šteta, istakli su govornici.

U narednom periodu zajedničkim radom privrednih društava, stručnjaka za autorsko i srodna prava, te i Privredne komore Srbije radiće se na predlogu inicijativa ka regulatornim telima kako bi se zaštitili interesi 1.500 pravnih subjekata i oko 10.000 zaposlenih i angažovanih u ovoj grani kreativnu industriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri