SRPSKO IĆE I PIĆE TRAŽI CEO SVET! Februar u znaku nastupa naših privrednika na međunarodnim sajmovima

V. N.

24. 02. 2023. u 11:05

KOMPANIJE prehrambenog sektora Srbije predstavile su početkom meseca svoje proizvode na međunarodnim sajamskim manifestacijama „Biofach“ i „Fruit Logistica“ u Nemačkoj i „Prodexpo“ u Ruskoj Federaciji, a sledeće sedmice izlagaće u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na čuvenom „Gulfood-u“ u Dubaiju.

СРПСКО ИЋЕ И ПИЋЕ ТРАЖИ ЦЕО СВЕТ! Фебруар у знаку наступа наших привредника на међународним сајмовима

Paviljon Srbije na 30. Međunarodnom sajmu „Prodexpo“, u Moskvi , Foto PKS

Samo na sajmovima „Biofach“, „Fruit Logistica“ i „Prodexpo“ organizovano je i održano više od 1.300 B2B sastanaka, dok je približno očekivana dogovorena vrednost izvoznih poslova kao rezultat sajamskih nastupa - čak 17,5 miliona evra.

Zajedno za jaku privredu

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije zajedno su organizovale učešće srpskih kompanija na ovim sajmovima. Tako je 17 preduzeća domaćeg prehrambenog sektora nastupilo u okviru nacionalnog paviljona Srbije na jubilarnom 30. Međunarodnom sajmu prehrambene industrije Prodexpo, koji je početkom meseca održan u Moskvi.

„Ostvareno je oko 870 kontakata i razgovora, potpisano 16 predugovora, a dogovoreni su novi izvozni aranžmani vredni više od šest miliona evra”, kaže Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Ruskoj Federaciji.

Predstavili smo program od smrznutog i sušenog voća, povrća i pečuraka, ajvara, džemova i voćnih namaza, prirodnih i sveže ceđenih sokova, do konditorskih, mlečnih i mesnih proizvoda, vina i alkoholnih pića.

„Fruit Logistica”, međunarodni sajam proizvođača svežeg voća i povrća u Berlinu , Foto PKS

Svakog dana po 100 sastanaka

Paralelno sa ovom manifestacijom domaća privreda je učestvovala i na jednom od najvećih međunarodnih sajmova proizvođača svežeg voća i povrća na svetu koji se svake godine održava u Berlinu – Fruit Logistica.

Naši proizvođači predstavili su svoje proizvodne programe na nacionalnom štandu Srbije na 120 kvadratnih metara.

Nina Mirković, Foto PKS

„Devet kompanija proizvođača svežeg voća i povrća je tokom tri dana trajanja sajma imalo više od 400 B2B razgovora”, ističe Nina Mirković iz Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja PKS.

Navodi da je potpisano šest ugovora, a da je približno očekivana vrednost izvoznih poslova veća od 4,5 miliona evra.

Dejan Delić, Foto PKS

Učestvovale su kompanije Serbian Blueberry Farms, Delta Agrar, Agro Bel System, COPA, Ćirić Agro MĐŽ, Gruža Agrar, Fruct Company, Pollino Fruit i Forma BM.

Na Međunarodnom sajmu organske hrane Biofach 2023, koji se juče završio u Nirnbergu, učestvovalo je 12 kompanija iz Srbije koje su imale više od 400 kontakata sa potencijalnim kupcima i 50 organizovanih B2B sastanaka. Očekuje se da će vrednost dogvorenih izvoznih poslova na ovom sajmu premašiti cifru od sedam miliona evra.

„Biofach”, Nirnberg , Foto PKS

Dubai - tu smo!

Jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije u UAE - Gulfood 2023, traje do 24. februara u Dubaiju.

Gulfood je mesto gde se susreću proizvođači/izvoznici i distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Srbiju predstavlja 25 kompanija iz prehrambenog sektora koje izlažu svoje proizvodne programe u jednoj od glavnih hala - Trade Centre Arena & Sheikh Saeed Halls, na nacionalnom štandu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri