IZNAJMITE RONIOCE - TREBAĆE VAM: Komercijalno ronjenje - novi biznis u Srbiji

V. N.

23. 02. 2023. u 09:05

NOVA značajna privredna grana u Srbiji mogla bi da postane ronjenje i to komercijalno, industrijsko, poslovno i rekreativno, jer se u narednim godinama u našoj zemlji planira realizacija velikog broja infrastrukturnih projekata na i pod vodom, poruka je sa radionice „Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji“ u Privrednoj komori Srbije.

ИЗНАЈМИТЕ РОНИОЦЕ - ТРЕБАЋЕ ВАМ: Комерцијално роњење - нови бизнис у Србији

Ronici se koriste u industriji nafte i gasa, u hidrocentralama, lukama..., Foto PKS

Koliko je globalna industrija ronjenja velika, možda najbolje ilustruje nedavno objavljeni podatak da će samo jedan segment ove industrije, tržište ronilačke opreme, dostići vrednost od 5,5 milijardi dolara do 2030. godine.

„Primena ronilačkog znanja i veština osim u spasilačkim akcijama, koristi se u industriji nafte i gasa na naftnim i gasnim platformama, vetroparkovima na vodi, izgradnji i održavanju hidrocentrala, brodova, ribarenju, gradnji akvaparkova, čišćenju vodotokova, istraživanju...“, naveo je Toni Grinvud (Tony Greenwood), ekspert za oblast ronjenja i predsednik konsultantske kompanije Diving Safety Management Services (DSMS)

Zbog toga, kako je rekao, ronjenje kao rastuća industrija nalazi sve veću primenu u različitom oblastima privrede a stručne obuke, znanje i iskustvo neprocenjivi su za opstanak brojnih korporacija koje zavise od veština ronilaca.

U Službi za inovacije PKS navode da je skup na jednom mestu okupio predstavnike sektora bezbednosti (vojske i policije) u oblasti pretraga i spasavanja na vodi i poslovima uklanjanja neeksplodiranih sredstava, akademske zajednice, kao i predstavnike sektora komercijalnog ronjenja, korisnika usluga ronjenja, regulatornih institucija, a sa ciljem razmene različitih iskustava i podizanje svesti za osnaživanje i rast ovog sektora.

„Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa internacionalnim standardima i novim propisima u oblasti ronjenja i podvodnih radova, svetskim dostignućima u oblasti hidrotehničkih radova i razvoju podvodnih robotizovanih aparata, kao i metodologiji i sistemima za ronjenje“, objašnjava Bojana Krstić, rukovodilac Službe za inovacije PKS.

Specijalni gosti skupa bili su eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država, Toni Grinvud, Fil Njuzsum (Phil Newsum), izvršni direktor Međunarodnog udruženja ronilačkih izvođača radova – ADCI, i Jovana Sokolović, šef za inovacije u kompaniji SmartDives iz UAE, koji su podelili smernice za otvorene projekte u oblasti ronjenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)