ČADEŽ: Business innovation hub startuje do kraja meseca

Novosti online

04. 10. 2023. u 10:34

PRIVREDNA komora Srbije (PKS) pokrenuće do kraja oktobra Business innovation hub u sklopu Centra za digitalnu transformaciju koji će omogućiti povezivanje velikih kompanija iz tradicionalnih industrija sa inovativnom i akademskom zajednicom, najavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na predstavljanju nacionalnog projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ u PKS.

ЧАДЕЖ: Business innovation hub стартује до краја месеца

Foto: Ivana Vukotić

Čadež je najavio i da bi narednih dana trebalo da se završe dogovori sa nemačkim i austrijskim tvorcima inovacione platforme za privredu koja je bazirana na veštačkoj inteligenciji, a koja će omogućiti našim tradicionalnim kompanijama da dođu do inovativnih tehnoloških rešenja i integrišu ih u svoje poslovne modele. S druge strane, kaže, tehnološke firme i akademska zajednica će moći preko platforme da ponude tradicionalnoj industriji ideje ili gotova rešenja koja će testirati u realnom poslovnom okruženju.

- Inovaciona platforma za privredu bazirana na veštačkoj inteligenciji osmišljena je od strane zaista fenomenalnih ljudi iz Austrije i Nemačke. Oni su izabrali da Srbija bude zemlja gde bi želeli da je pokrenu jer su prepoznali šta ovde mogu da dobiju - rekao je Čadež.

Predsednik PKS je zahvalio Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija što su prepoznali Privrednu komoru kao jednog od partnera u realizaciji nacionalnog projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”, tokom kojeg će biti organizovani Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Vlada Srbije je proteklih godina, podseća Čadež, kao ni jedna druga u Evropi, omogućila niz državnih podsticaja za istraživanja i razvoj. Dodaje i da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja koja ima predmet programiranje u osnovnim školama i jedna od 29 zemalja u svetu koja je članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija će zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim nadležnim institucijama, Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke, tokom Dana nauke i inovacija organizovati niz aktivnosti u narednom periodu kako bi doprineli dugoročnom napretku naše zemlje.

- Želim da istaknem značaj ovog uzbudljivog projekta - kao zemlja, moramo da podržimo naše talentovane ljude i pripremimo društvo za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija streme ka stvaranju podsticajnog ekosistema za naučni razvoj i inovacije. Želimo da naša zemlja postane centar izvrsnosti u oblasti nauke i inovacija i da doprinesemo dugoročnom napretku naše naučne zajednice. Zbog toga su Dani nauke i inovacija koji će biti organizovani širom Srbije važni - izjavila je ministarka dr Jelena Begović.

Početak nacionalnog projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija” biće obeležen organizovanjem Dana nauke i inovacija u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, u sredu 11. oktobra u 12 časova. Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće organizovana širom Srbije svake druge nedelje u sledećim gradovima: Pirot, Novi Pazar, Čačak, Užice, Kruševac, Vrnjačka Banja, Mali Zvornik, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica, Novi Sad, Beograd, i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)