Osmi Salon prokupca okupiće proizvođače vina od naše najvažnije autohtone sorte

Novosti online

11. 10. 2023. u 09:47

U HOTELU Metropol Palace u Beogradu u subotu, 14. oktobra biće održan 8. Salon prokupca, izložba vina od najvažnije autohtone crne sorte vinove loze u Srbiji.

Осми Салон прокупца окупиће произвођаче вина од наше најважније аутохтоне сорте

Foto: PKS

Salon je centralni događaj u okviru obeležavanja 14. oktobra - Međunarodnog dana prokupca, koji već osam godina podseća ljubitelje vina u Srbiji na značaj ove autohtone sorte. Na događaju će se predstaviti srpski proizvođači vina od prokupca, a posetioci će imati priliku da degustiraju vina u širokom rasponu stilskih izraza i upoznaju se sa vinarima koji ih prave.

Praznik velike srpske sorte biće proslavljen i u restoranima i vinotekama širom Srbije, ali i izvan nje. Promocije, degustacije, specijalne ponude i drugi sadržaji podsetiće javnost na važnost prokupca u srpskom vinarstvu i na njegove velike potencijale za budućnost.

Prokupac je kroz istoriju, a pre pojave međunarodnih sorti vinove loze u Srbiji, na ovim

prostorima bio dominantna sorta. Sredinom 20. veka gotovo je iskorenjen, a očuvale su ga male porodične vinarije od kojih su neke u savremeno doba postale nosioci vinske obnove Srbije. Novi zasadi prokupca nalaze se širom Srbije, i svedoče o renesansi ove plemenite sorte. Vinari u današnjoj Srbiji, uz oslanjanje na nasleđe predaka i na najsavremenije metode pravljenja vina, od prokupca stvaraju vina dostojna modernog tržišta, i spremna za velika međunarodna vinska takmičenja kao i za dugo čuvanje u vinskim podrumima.

Međunarodni dan prokupca uspostavljen je pre osam godina zajedničkim naporom više aktera sa srpske vinske scene, okupljenih oko inicijative Wine Identity, sa idejom da naša autohtona sorta vinove loze ponovo zauzme mesto koje joj pripada na svetskoj vinskoj mapi.

Salon prokupca se održava od 16-21h, a ulaznice se mogu kupiti na ulazu u prostor Salona po ceni od 1.000 dinara.

Salon prokupca organizuju inicijativa Wine Identity, blog Vinopedia i magazin Vino & Fino, uz podršku kompanije Telekom Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)