PALMA: Što pre doneti zakon o proizvođačima i zaštiti domaće proizvođače

Novosti online

07. 09. 2021. u 13:48

SKUPŠTINA Srbije mora što pre da donese Zakon o proizvođačima, jer bez proizvođača nema ni potrošača, rekao je danas predsednik i šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, govoreći u parlamentu o predlogu Zakona o zaštiti potrošača.

ПАЛМА: Што пре донети закон о произвођачима и заштити домаће произвођаче

Foto P. Milošević

- Mi danas zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je bivša vlast potpisala još 2008. godine, imamo situaciju da neke države izvoze u Srbiju šta god hoće i koliko hoće i prave konkurenciju domaćem proizvođaču. Zbog toga naši poljoprivredni proizvođači imaju veliku razliku u ceni, od njihove proizvođačke cene, do one u marketima i kasapnicama.

- Dalje, ko štiti poljoprivrednog prozivođača kada je u pitanju neka semenska jedinica, kada proizvođač ne dobije kvalitet koji piše na kesi ili džaku tog semenskog proizvođača. Mi iz Jedinstvene Srbije smatramo da moramo da čuvamo i štitimo selo. U Evropskoj uniji ne mogu da proizvode šta hoće i koliko hoće jer postoje kvote. Ako Evropska unija na taj način reguliše proizvodnju i tržište, onda to može i Srbija, na način da velikim marketima kažemo da na policima mora biti toliko i toliko procenata domaće robe, a ne kao danas da je 80 posto robe iz uvoza. Ako može Evropska unija, zašto mi to ne možemo u našoj zemlji. Isto tako da štitimo sve ostale domaće proizvođače, ne samo poljoprivredne - naveo je Marković.

- Ko je u trgovini potrošač, kada imate dva trgovca, pa jedan kupuje od proizvođača i proda drugom trgovcu? Zato moramo da donesemo Zakon o proizvođačima, mi moramo da vidimo kako da zaštitimo nas. Država Srbija, predsednik Srbije i Vlada Srbije su učinili da Srbija danas više ne zavisi ni od koga nego sama od sebe. Među najboljima smo u svetu po rastu BDP-a, a dinar je stabilan već 10 godina, što daje ekonomsku sigurnost i stabilnost i zato smatram da su se sada, pod ovim državnim rukovodstvom, stekli uslovi i za Zakon o proizvođačima, odnosno Zakon o zašititi domaćih proizvođača - rekao je predsednik Jedinstvene Srbije.

Vakcinacija je prioritet svih prioriteta

- Država Srbija je pre svih, pa čak i pre najmoćnije evropske sile Nemačke obezbedila za svoje građane četiri vrste vakcina, ali mi danas imamo tek 50 i nešto odsto vakcinisanih. I to je tema svih tema i prioritet svih prioriteta. Samo vakcinacijom možemo da zaštitimo zdravlje naših ljudi, naše porodice, privredu i proizvođače i potrošače. Svako od nas svakog dana i gde god da se nađe mora da kaže "vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija".

- I to što će da kažu oni izdajnici Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Đilasova radnica Marinika Tepić i njihovih 20 do 30 ljudi, baš nas briga za to. Život nema cenu. Šta vredi što je država nabavila vakcine, napravila kliničke centre, adaptirala bolnice, domove zdravlja i obezbedila sve kao malo koja država na svetu, ako jedan broj građana neće da se vakciniše. I svi mi, nas 250 poslanika, kada nisu sednice parlamenta, petkom, subotom i nedeljom treba da idemo po celoj Srbiji sa samo jednom porukom "vakcinišite se ljudi" i da zamolimo one koji nisu vakcinisani da se vakcinišu. Mi smo narodni poslanici. Samo ime nam govori šta treba da radimo i da se bavimo svim životnim temama. Svi narodni poslanici moraju da budu vakcinisani. Ja se zalažem i da u ugostiteljske objekte mogu da uđu samo vakcinisani i neka se ljute oni što slušaju - zaključio je Marković.

BONUS VIDEO - VUČIĆ KOD ČORTANOVACA: Predsednik na ceremoniji spajanja železničkog koloseka

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima