NOVI ČOVEK NA ČELU EPS ZA NEKOLIKO DANA: Vučić poručio - Bili smo spremni za tešku energetsku situaciju

Novosti online

12. 01. 2022. u 22:16

OBRAĆAJUĆI se javnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će za nekoliko dana doći novi čovek na čelo EPS-a i dodao da je ono što se preksinoć što se dogodilo za nas bilo najteže.

НОВИ ЧОВЕК НА ЧЕЛУ ЕПС ЗА НЕКОЛИКО ДАНА: Вучић поручио - Били смо спремни за тешку енергетску ситуацију

Foto: EPS

- Ljudi u Srbiji su videli pred Novu Godinu kada sam govorio o teškoj energetskoj situaciji, a svi u Evropi su ćutali. Ja sam znao da će nam biti potrebno više novca i Srbija je za to spremna.

Kaže da je cena električne energije u Nemačkoj u ovoj godini porasla više nego ikada, da megavat sat košta 150 evra.

- Troškovi prosečnog domaćinstva porasli su 74 odsto. Nemačka vlada gleda kako će da izađe na kraj sa time. Danas je u Srbiji proizvedeno 108.000 megavat sati, od toga 61.000 termoelektrane, 41.000 hidroelektrane.

Kaže da je potrošnja radnim danima ogromna, a uvoz je 13,5 odsto.

- To je, ne računajući Bugarsku i Mađarsku, koje imaju nuklearke, ubedljivo najmanje u regionu. Evo šta se dogodilo, Hrvatska drastično povećava cene energenata, BiH je već povećala.

Kako je naveo, mnogo novca je potrošeno zato što je cena električne energije porasla.

- Mi to plaćamo dobro, plaća Vlada jer imamo dobru finansijsku situaciju. Vlada, po pitanju zaduživanja stoji perfektno. Srbija je bolja od svih- zaključio je.

Foto: Printscreen RTS

Kako je rekao, "Poslednja havarija u EPS-u je najteža."

- Mi bismo uvozili struju i ovako i onako. Danas je G2 u Kostolcu iskočio, biće u četvrtak ponovo u sistemu. Ja to pratim svakodnevno. To su stvari koje se uvek dešavaju. U Francuskoj iskoči 14 nuklearki. Ima tu i naše greške, nedovoljna ulaganja iako je novac postojao. Mora da se češće čisti granje, da se ulaže u nove bandere. To smo sve mogli bolje da uradimo. Neko bi rekao da se tragedija dogodila u Srbiji, a ja ovo posmatram kao tragediju unutar vlasti jer smo mogli mnogo bolje. Grčić verovatno smatra ministarku Mihajlović krivcem za svoj odlazak, ona smatra njega krivim...

Zorana Mihajlović, Foto Tanjug

Što se tiče optužbi o bilo kojim navodima opozicije, kako je rekao, "nadležni organi su preduzeli istragu protiv koga je potrebno."

- A što se tiče političkog odgovora, uvek smo mogli više da razgovaramo sa građanima i za to ih krivim. Mislim da je mnogo bolje kada razgovaraju otvoreno, pa će građani da odluče - poručio je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)