SVAKI DRUGI DINAR IZ PRESTONICE: Najveći deo nacionalnog bruto domaćeg proizvoda, čak 42 odsto, ostvari se u beogradskom regionu

S. BULATOVIĆ

04. 04. 2022. u 10:00

U SRBIJI je lane proizvedeno dobara i pruženo usluga ukupne vrednosti 5.502 milijarde dinara. Toliko je iznosio bruto domaći proizvod. Njegov najveći deo, čak 42 odsto, stvoren je u Beogradskom regionu. Svaki četvrti dinar stvoren je u Vojvodini. Preduzeća registrovana u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji zaslužna su za 18,3 odsto BDP-a, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji za 14 odsto.

СВАКИ ДРУГИ ДИНАР ИЗ ПРЕСТОНИЦЕ: Највећи део националног бруто домаћег производа, чак 42 одсто, оствари се у београдском региону

Foto M. Anđela

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i kolika je novostvorena vrednost u odnosu na broj žitelja. Tako je lane, pokazuju brojke, svaki stanovnik Beogradskog regiona stvorio 1,36 miliona dinara. BDP po stanovniku u Vojvodini iznosi 765.000 dinara, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji po 523.000, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji po 505.000 dinara.

- Beogradski region ima za 71,5 odsto veći per capita iznos u odnosu na republički nivo - zaključuju statističari. - Indeks za Region Vojvodine je 95,9 odsto republičkog proseka, što ukazuje na porast od 0,1 odsto u odnosu na 2019. godinu. Za Region Šumadije i Zapadne Srbije indeks je 66,7 odsto, što je smanjenje od 0,3 odsto u odnosu na 2019. godinu. Za regione Južne i Istočne Srbije indeks nivoa je 65,4 odsto.

Nešto bolji pokazatelj standarda stanovnika trebalo bi da je odnos BDP i kupovne moći. Ova računica pokazuje da je Srbija, po ovom kriterijumu, na 40 odsto proseka Evropske unije. Najuspešniji, Beogradski region najbliži je evropskom standardu, ali i njemu nedostaje 31 odsto da ga dostigne. Južna i Istočna Srbija su tek na četvrtini standarda EU. Stanje u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji je jedan odsto bolje, dok je Vojvodina na nivou od 40 odsto.

Statističari su proračunali i bruto dodatu vrednost, a to je ukupna vrednost proizvodnje dobara i usluga umanjena za proizvode i usluge utrošene kao sirovine. Najveći deo dodate vrednosti u Srbiji se stvara u rudarstvu, prerađivačkoj industriji, snabdevanju strujom, vodom i gasom - oko četvrtina ukupnog BDV. I ta oblast najviše donosi u Vojvodini. Vojvodina prednjači i po učinku u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu. U slučaju preostalih osam oblasti - prednjači Beogradski region.

I AMBASADE SE RAČUNAJU

RAČUNICA nije zaobišla ni srpske teritorije van Srbije - diplomatsko-konzularna predstavništva. I ona se obračunavaju u skladu sa Evrostatovom metodologijom. "Ekstra regio" su ekstrateritorijalne jedinice Republike Srbije. One su lane stvorile bruto domaći proizvod vredan 2,5 miliona dinara. On se obračunava na osnovu podataka Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)