DRŽIMO FINANSIJE ZAHVALJUJUĆI DISCIPLINI: Vučić poručio - "Neću da ostavljam visoku stopu javnog duga našoj deci"

Novosti onlajn

06. 05. 2022. u 19:02

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić predstavio je na konferenciji za novinare deset tačaka. Tačka četiri odnosila se na javne finansije.

ДРЖИМО ФИНАНСИЈЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ ДИСЦИПЛИНИ: Вучић поручио - Нећу да остављам високу стопу јавног дуга нашој деци

FOTO: TAN‌JUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Predsednik je kazao da Srbija plaća visoku cenu zato što nije uvela sankcije Rusiji.

- Mi ne možemo da se pojavimo na tržištu kapitala, i da ne možemo da zanavljamo kredite. 188 milijardi smo vratili, 181 milijardu smo uzeli. Neto smo pozitivni. Stopa javnog duga je 52.4 odsto. Dakle, stanje javnih finansija je dobro, i veoma sam zahvalan građanima Srbije što su verovali u svoje rukovodstvo - dodaje predsednik.

Vučić kaže da nije dobro što svi imaju problem sa izlaskom na tržište kapitala, i da čak i zemlje NATO koje su uvele sankcije Rusiji imaju probleme.

- U Britaniji se već najavljuje recesija. Mi smo uticali delimično na inflaciju, očekujem da ona bude 9.6 u aprilu mesecu. Mi smo davali i pomoć građanima, i zdravstvenim radnicima, i prosvetnim radnicima. Ne zaboravite da je to povećavalo novčanu masu, pa i mi jednim delom snosimo odgovonost za to, za 1 odsto. Ostalo je uvezena inflacija, u Baltičkim zemljama je čak 13 odsto - kazao je on.

Predsednik dodaje da je kraj jeftinog novca, i da neće da ostavlja visoku stopu javnog duga našoj deci.

- Dok imam uticaj na politiku, koristiću sve instrumente da nikada ne pređemo 60 odsto stope javnog duga. Kada čitam razne predloge, naježim se. Kada kažu smanji PDV na ovo, smanji PDV na ono. A od čega država da živi? Od čega da gradimo puteve. A svi hoće platu da dobiju na vreme. Stvarno? A jel se pitate kako i odakle. Imam ja to i u porodici. A penzija 100.000. Hoćeš na vreme? A da nemamo fabrike. Mi držimo naše finansije zahvaljujući disciplini. Neću da ulazim u raznorazne projekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)