GAS ĆE SIGURNO BITI SKUPLJI: "Srbijagas" i "Gasprom" pregovaraju o novom sporazumu za snabdevanje

E. B. T.

17. 05. 2022. u 19:57

PREGOVORI "Srbijagasa" i "Gasproma" o novom ugovoru za isporuku plavog goriva već su počeli i vode se na kompanijskom nivou, što znači da Ministarstvo energetike nije uključeno u njih.

ГАС ЋЕ СИГУРНО БИТИ СКУПЉИ: Србијагас и Гаспром преговарају о новом споразуму за снабдевање

Foto: Shutterstock

Ovo je danas izjavila resorna ministarka Zorana Mihajlović ističući da je procena da cena neće moći da ostane 270 dolara za 1.000 kubnih metara, ali će sigurno biti mnogo niža od 950 dolara, koliko sada košta na tržištu.

- Ti pregovori nisu laki - istakla je ministarka. - Sve opcije su na stolu, od produženja ugovora do kraja godine do sklapanja dugoročnog ugovora. Ministarstvo smatra da je bolje da bude produžen, ali ne limitiramo nikakvu vrstu odnosa koji će "Srbijagas" da napravi sa ruskom stranom. Pregovori će trajati, ne mogu da se završe brzo, jer je to uvek tako.

Ona je navela da su razgovori s Rusima pokušaj da Srbija koliko-toliko bude bezbedna za zimu koja će biti teška zbog postojeće energetske krize. Zbog toga, kako ukazuje, moramo da se spremimo da pregovaramo o korišćenju skladišta gasa u Bugarskoj i Mađarskoj, jer tokom ledenih dana trošimo šest puta više plavog goriva nego leti. Kako je Mihajlovićeva istakla, potrebno je i da radimo na zameni gasa drugim energentima. U septembru sledeće godine će, kako dodaje, biti završena interkonekcija sa Sofijom, a Srbija za ovih godinu dana treba da zakupi kapacitete tečnog gasa u grčkom Aleksandropolisu kao i na svim trasama kroz Bugarsku.

STRUČNjACI: MOGUĆ SKOK DO 3.500 $

CENA gasa mogla bi do zime da se utrostruči i da dostigne 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara, procenjuje norveška kompanija "Rustad enerdži".

- Evropa nastoji da ograniči snabdevanje ruskim plavim gorivom, a neće biti dovoljno tečnog gasa koji bi mogao da ga zameni tokom hladnih dana - navode analitičari ove kompanije. - Zamena kubika iz Rusije će biti izuzetno teška, sa dalekosežnim posledicama po stanovništvo, ekonomiju Evrope i ulogu gasa u energetskoj tranziciji.

Generalni direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatović, početkom maja je istakao da je siguran da će novi ugovor sa Rusijom da bude povoljan, ali da je teško zamisliti da ostane ista cena gasa. On je tada najavio i da će naša zemlja graditi još jedno skladište za plavo gorivo, Bantski Itebej. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je ocenio da Srbija 100 odsto zavisi od ruskog gasa i da sada nema govora o diverzifikaciji snabdevanja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)