"MARSOVE" BOMBONICE SADRŽE OPASAN TOKSIN: Aditiv izaziva brojna oštećenja DNK, EU razmatra zabranu upotrebe TiO2

E. B. T.

21. 07. 2022. u 08:15

ČUVENE bombone "skitles", firme "Mars" sadrže opasan toksin, titanijum-dioksid, koji je kompanija obećala da će ukloniti još 2016. godine.

МАРСОВЕ БОМБОНИЦЕ САДРЖЕ ОПАСАН ТОКСИН: Адитив изазива бројна оштећења ДНК, ЕУ разматра забрану употребе ТиО2

Foto Shutterstock

Zato je protiv ovog američkog prehrambenog diva podneta kolektivna tužba u kojoj se navodi da je ovaj njen slatkiš nebezbedne za ljudsku ishranu. Ovaj proizvod se nalazi u prodaji i na našem tržištu.

U grupnoj tužbi, koja je nedavno podneta američkom Okružnom sudu za severni okrug Kalifornije, piše da su "skitles" bombonice nebezbedne za potrošače zbog povišenog nivoa titanijum-dioksida, prehrambenog aditiva. Kako se ističe, taj toksin će sledećeg meseca biti zabranjen u EU, jer je evropski regulator za bezbednost hrane ocenio da je on nebezbedan zbog svojstva da utiče na promenu ljudske DNK.

- Ovaj aditiv, koji se koristi i u proizvodnji boja, lepkova, plastike i krovnih materijala, može da izazove oštećenje DNK, mozga i unutrašnjih organa, poput lezija na jetri i bubrezima - navodi se u dokumentu predatom sudu.

- Racionalan potrošač očekuje da se "skitles" može bezbedno kupiti i konzumirati onako kako se reklamira i prodaje. Međutim, ovi proizvodi nisu bezbedni.

"Mars" je 2016. godine javno obećao da će postepeno izbaci titanijum-dioksid iz svojih proizvoda u narednim godinama. Kompanija je tokom vikenda saopštila da je upotreba titanijum-dioksida u njenim proizvodima u skladu sa propisima američke Uprave za bezbednost hrane i lekova (FDA), odbivši da komentariše pokrenutu parnicu. U tužbi se traži obeštećenje u neodređenom iznosu zbog prevare i kršenja kalifornijskih zakona o zaštiti potrošača.

U EU NEBEZBEDAN

ZA razliku od Evropske agencije za bezbednost hrane, koja je u maju 2021. objavila da se titanijum-dioksid više ne može smatrati bezbednim kao aditiv za hranu, u SAD je on i dalje legalan, jer federalna regulativa FDA dozvoljava njegovu upotrebu za bojenje hrane.

Istovremeno, FDA je propisala da količina tog aditiva ne sme da pređe jedan odsto težine proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)