NA RAFOVIMA I UVOZNO MLEKO: Najveće količine belog napitka stižu iz susedne Bosne i Hercegovine

E. R.

09. 09. 2022. u 07:25

MLEČNA kriza otvorila je vrata stranim konkuretnim proizvođačima. U nedostatku brendova koje piju čitavog života, ili nešto kraće, potrošači u Srbiji imaju priliku da se naviknu i na nova imena.

НА РАФОВИМА И УВОЗНО МЛЕКО: Највеће количине белог напитка стижу из суседне Босне и Херцеговине

Mleko Nemca iz Rusije se prodaje u Evropi

Dugotrajno mleko iz Mađarske, tako je preko jednog trgovinskog lanca do srpskih kupaca stiglo po ceni od - 94 dinara. Teško je doći od odgovora kako mađarski farmeri zarađuju i na toj ceni, a naši ni kad u rafu košta 20 dinara više. Do radnji su juče stigli kontingenti i domaćih proizvođača.

Srbija je tokom prvih sedam meseci ove godine uvezla više od 16.000 tona mleka i na to potrošila skoro devet miliona evra. Ubedljivo najveće količine mleka i pavlake u Srbiju stižu iz Bosne i Hercegovine - skoro 9.500 tona i to, između ostalog, jer neki naši proizvođači tamo imaju pogone. Srbija je istovremeno izvezla skoro 19.000 tona mleka, za oko 9,4 miliona evra, a najviše u Severnu Makedoniju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je juče da je litar mleka u Srbiji do pre nekoliko dana koštao jedan evro, a u okruženju između 1,35 i 1,7 evra i da čim postoji takva razlika prerađivačka industrija gleda da svoje proizvode proda skuplje.

- Srpsko tržište traži tu robu, proizvođači mleka hoće cenu za svoju robu i dođe se u makaze da se desi kratkotrajna nestašica mleka - istakao je Nedimović. - Na tržištu i društvenim mrežama proteklih dana bilo je mnogo špekulacija i dezinformacija oko mleka, njegove cene, broja mlečnih krava u Srbiji. Još jedan problem je što Bugarska i Rumunija skoro i da nemaju mlečnu industriju, Severna Makedonija takođe nema mleka i jedine dve države na ovim prostorima koje imaju dovoljno mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina. Pitanje je samo gde mleko završi. Da li na srpskim policama, kao UHT mleko ili u jogurtu, kiselom mleku, pavlaci, kojih ima dovoljno.

Ministar Nedimović najavio je da će se nova Vlada Srbije pozabaviti merama namenjenim uzgajivačima junica kako bi Srbija imala više mleka. Agroekonomista Milan Prostran i sam je primetio da su rafovi juče počeli da se pune mlekom, ali je pitanje da li to rade da se ne bi zamerili državi.

DOBRA GODINA ZA SUNCOKRET

ŽETVA suncokreta se bliži kraju, prvi preliminarni rezultati očekuju se danas, a prema onome što se sada zna, možda ćemo imati istorijski maksimalnu proizvodnju suncokreta, kazao je ministar Branislav Nedimović. Kako je objasnio, suša nije bila u celoj Srbiji i ima delova zemlje u kojima je palo dosta padavina. Suša je bila u severnom Banatu, ponegde u srednjem i južnom Banatu i nekim opštinama severne Bačke, ali južno od Save i Dunava padavina je bilo dosta, a tu je bilo 40 odsto posejanog suncokreta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove