VELIKO OTKRIĆE NA SEVERU RUSIJE: Naučnici otkrili ležište strateških metala na poluostrvu Kola

P. Z. S. / russian.rt.com

22. 10. 2022. u 22:25

RUSKI naučnici su zajedno sa stranim kolegama otkrili su geološku formaciju na poluostrvu Kola – nasip bogat retkim zemljanim elementima.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ НА СЕВЕРУ РУСИЈЕ: Научници открили лежиште стратешких метала на полуострву Кола

Foto Tanjug


Stručnjaci su ustanovili da je nastao pre oko 400 miliona godina usled tokova vrućeg omotača koji se kreću od jezgra omotača ka površini Zemlje. Prema naučnicima, metali pronađeni u nasipu su od strateškog značaja za civilnu i odbrambenu industriju.

Naučnici sa Instituta za geohemiju i analitičku hemiju V. I. Vernadskog (GEOKHI) RAS su zajedno sa stranim kolegama otkrili geološku formaciju bogatu retkim strateškim metalima na poluostrvu Kola. Njihova koncentracija je veća nego u sličnim super-velikim naslagama. O otkriću geologa RT je saopšteno u pres-službi Ministarstva prosvete i nauke. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Lithos.

Prema naučnicima, u Murmanskoj oblasti se nalazi alkalno-karbonatitna provincija Kola, sa kojom su povezana najveća nalazišta retkih zemnih metala, koji su od strateškog značaja za civilnu i odbrambenu industriju. Oni suštinski menjaju svojstva materijala. Na primer, dodavanje male količine retkih zemalja skandijuma aluminijumskim legurama utrostručuje njihovu snagu i stvara savitljivost.

Elementi retkih zemalja se koriste u radio elektronici, instrumentaciji, nuklearnom inženjerstvu, mašinstvu, hemijskoj industriji i metalurgiji. Konkretno, niobijum se koristi u superprovodnim materijalima. Legure niobijuma koje sadrže titanijum i kalaj koriste se u magnetima za MR skener.

BONUS VIDEO - MINISTAR MOMIROVIĆ: Saobraćajnica Novi Beograd - Surčin biće završena do februara 2023. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!