VESIĆ: Poziv Švajcarcima da grade brzu prugu Beograd-Niš (FOTO)

Novosti online

17. 03. 2023. u 13:15

VESIĆ i Šmid za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Švajcarske. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom o razvoju bilateralnih odnosa, pre svega u oblasti transporta i infarstrukture.

ВЕСИЋ: Позив Швајцарцима да граде брзу пругу Београд-Ниш (ФОТО)

Ministarstvo građevinarstva

Vesić i Šmid su konstatovali da postoji obostrano interesovanje za proširenje saradnje, povezivanje kompanija dve zemlje, kao i za dodatna ulaganja švajcarskih kompanija u Srbiju.  

Ministar Vesić je svom sagovorniku preneo da će u aprilu posetiti Švajcarsku, gde će se sastati sa švajcarskim ministrom transporta i posetiti kompaniju Štadler, jednu od svetskih lidera u proizvodnji šinskih vozila, koja je počela proizvodnju u Kragujevcu.

“Dok sam obaljavao javnu funkciju u Beogradu molio sam Štadler koji u Srbiji veoma mnogo radi da započnu proizvodnju u Srbiji. Sada kada su to uradili, kako sam im tada obećao, posetiću njihovu kompaniju u Švajcarskoj”, rekao je ministar Vesić.  

On je naveo i da će biti raspisan tender za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, za koju je Evropska unija izdvojila najveći grant za Srbiju ikada, od 610 miliona evra i da su i švajcarske kompanije dobrodošle. Sagovornici su se saglasili da bi bilo korisno da se organizuje susret švajcarskih i srpskih privrednika, kako bi razgovarali o budućoj saradnji.  

Ambasador Šmid je rekao da su odnosi Srbije i Švajcarske bogati i sveobuhvatni, ali da postoji prostor za njihovo dodatno unapređenje.

On je najavio da će se u junu ove godine sastati Mešovita Ekonomska komisija u Bernu, što će biti prilika da se rekapituliraju rezultati u ekonomskoj saradnji i da se razgovara o novim projektima i ulaganjima.  

Ministar je ukazao da će novi terminal aerodroma biti otvoren u junu, pre početka letnje sezone, navodeći da se nakon obnove očekuje da „Nikola Tesla“ opslužuje 14 miliona putnika godišnje.  

Vesić i Šmid su konstatovali i da u Švajcarskoj živi veliki broj građana poreklom iz Srbije, te da je srpska dijaspora u toj zemlji takođe važan element saradnje dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!