"DIREKTORA EPS-a ĆE BIRATI STRUČNI NADZORNI ODBOR": Ministarka Đedović stavila tačku na priču o privatizaciji "Elektroprivrede Srbije"

Novosti onlajn

26. 04. 2023. u 14:30

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je jutros gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije da je strukturna reforma u energetskom sektoru cilj Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike kako bi se omogućilo profesionalno upravljanje u energetskim kompanijama i povećala njihova profitabilnost.

ДИРЕКТОРА ЕПС-а ЋЕ БИРАТИ СТРУЧНИ НАДЗОРНИ ОДБОР: Министарка Ђедовић ставила тачку на причу о приватизацији Електропривреде Србије

Foto: Printscreen/RTS

Ministarka je naglasila da ne postoje nikakve namere države da privatizuje „Elektroprivredu Srbije“.

- U EPS-u je još u 2014. godini doneta odluka o promeni pravne forme koja jedina može da omogući strukturne reforme. Prvi korak ka sveobuhvatnim promenama u EPS-u predstavljalo je usvajanje novog Statuta i transformacija iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa u stoprocentnom vlasništvu države Srbije. Time ćemo značajno profesionalizovati upravljačke organe i povećati profitabilnost kompanije. Vlada više neće birati generalnog direktora, već će to ubuduće raditi stručni Nadzorni odbor, ali će i dalje ostati odgovorna za strateška pitanja. Za EPS je u svakom smislu pogubno da se privatizuje i cilj ovih reformi nije privatizacija, već da se jasno zna ko je odgovoran, ko donosi strateške odluke, ko ih planira i sprovodi. I radnici EPS-a se zalažu za promene kako bi napredovali u skladu sa svojim trudom i radom i da bi se njihov rad više cenio - rekla je ona.

Ministarka je ukazala da su se u javnosti pojavili netačni navodi o proceni vrednosti imovine EPS-a i da je vrednost imovine od 2011. do 2021. godine rasla zbog investicija u postrojenja i opremu.

- Neki opozicioni poslanici naveli su da je vrednost imovine EPS-a u 2011. godini iznosila 14 milijardi evra. Međutim, oni su tu cifru pronašli u procenjenoj nabavnoj vrednosti i svaki početnik u računovodstvu zna da se ne može porediti procenjena nabavna vrednost sa fer vrednošću imovine. Vrednost imovine EPS-a prema proceni iz 2011. godine iznosila je 7,6 milijardi evra i u narednim godinama se povećavala zbog značajnih ulaganja u postrojenja i opremu. Ono u šta se nije ulagalo, a bilo je neophodno su proizvodni kapaciteti - rekla je ona.

Ukazala je da je EPS 2007. godine unajmio konsultantsku kuću koja treba da razmotri svojinsku transformaciju EPS-a, odnosno privatizaciju, i da je privatizacija energetskih preduzeća ogromna greška, imajući u vidu energetsku i nacionalnu sigurnost i nezavisnost.

Ministarka je istakla da je cilj resornog ministarstva održivo rudarstvo i veći doprinos tog sektora privrednom rastu Srbije.

- Veoma smo srećni s obzirom na to da smo, srazmerno svojoj veličini, jako bogati mineralnim resursima koje EU definiše kao kritične mineralne sirovine. Sve zemlje u svetu su zavisne od bora, bakra, aluminijuma, litijuma. Italija, Nemačka i Francuska se međusobno takmiče u privlačenju investicija u elektrifikaciji automobilske industrije, za koju im je litijum neophodan. Takođe, mineralno bogatstvo Srbije je i šansa da smanjimo geopolitičku zavisnost Evrope od Kine, jer smo i mi sami na evropskom putu i geografski položaj nam to omogućuje. Naš zadatak je da u saradnji sa rudarskom strukom omogućimo da bogatstvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran i efikasan način, čuvajući životnu sredinu, kako bismo stvorili bolje uslove za naše građane i privredu i uticali značajno na privredni rast kroz rudarstvo. Radi se o potencijalima kojima možemo da otvorimo hiljade novih radnih mesta u fabrikama za proizvodnju baterija i električnih automobila čime bismo zaokružili čitav proces i kreirali novu vrednost. Naše rudno bogatstvo ne sme da se vezuje za ime jedne kompanije, jer je u pitanju nacionalno blago, potencijal o kojem treba da se vodi široka javna rasprava i da se kroz dijalog dođe do rešenja koje je u najboljem interesu građana - rekla je ona.

BONUS VIDEO: 

DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU - Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima