DOBRE VESTI ZA TURSKU: Počela da radi jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Novosti online

06. 05. 2023. u 00:17

JEDNA od najvećih solarnih elektrana u Evropi počela je da radi u Turskoj.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ТУРСКУ: Почела да ради једна од највећих соларних електрана у Европи

Foto:SO Lapovo

Ova solarna elektrana nalazi se u provinciji Konja (200 kilometara južno od Ankare).

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je da želi energetski nezavisnu Tursku, te da je prilikom izgradnje ove elektrane otkrivena i vrlo kvalitetna nafta u predelu Anadolije.

Elektrana ima više od tri miliona solarnih panela koji bi prema proceni trebalo da proizvode tri miliona kilovat-sati električne energije godišnje, i da time snabde dva miliona građana sa strujom, što je ujedno velika količina novca ušteđena na fosilnim gorivima.

Elektrana koju je razvio "Kalyon energy" vredna je oko milijardu dolara, a kako prenose svetski mediji, kapacitet joj je 1350 megavata, i očekivano smanjenje emisije štetnih gasova iznosi jedan i po milion tona CO2.

Ukoliko bi Turska nastavila ovim tempom sa razvojem obnovljivih izvora energije, postala bi kandidat za jedno među deset najvećih tržišta u svetu, samim tim jedno od najvećih tržišta OIE u Evropi, prenosi Energetski portal.

BONUS VIDEO:PAKLENO PROLEĆE U SEVILjI: U španskom gradu juče zabeleženo za ovo doba godine rekordnih 40 stepeni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!