ŠTA ĆE PREDUZETI SEDAM NAJBOLJIH? Spremni za konkretne mere kako bi sprečili ekonomsku krizu

Tanjug

13. 05. 2023. u 10:53

FINANSIJSKI lideri zemalja G7 upozorili su danas, na završetku trodnevnog samita u Japanu, na sve veću ekonomsku globalnu nesigurnost, a glavne teme bile su američka dužnička kriza i posledice sukoba u Ukrajini.

ШТА ЋЕ ПРЕДУЗЕТИ СЕДАМ НАЈБОЉИХ? Спремни за конкретне мере како би спречили економску кризу

Foto Tanjug/AP

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 saopštili su u nekoliko tačaka šta konkretno planiraju da urade, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj japanske agencije Kjodo.

- Spremni smo da preduzmemo konkretne mere kako bismo osigurali finansijsku stabilnost, kao i da postojeći finansijski sistem ostane jak. Plan nam je da pokrenemo korisne partnerske inicijative za lance snabdevanja do kraja godine. Obavezujemo se i na bezrezervnu podršku Ukrajini, ali i da pružimo pomoć njenim susednim zemljama. Sprečićemo Rusiju da izbegava sankcije, ojačaćemo nadzor transakcija Moskve i ostalih zemalja - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je globalna ekonomija "pokazala otpor brojnim udarcima", uključujući pandemiju, sukob u Ukrajini i inflaciju, prenosi Tanjug.

- Moramo da ostanemo na oprezu, da budemo agilni i fleksibilni u makroekonomskoj politici usled povećane nesigurnosti oko globalnog ekonomskog stanja - dodali su finansijski lideri.

U saopštenju nije bilo reči o američkoj dužničkoj krizi, koja je pogodila svetska tržišta, u vreme kada su troškovi pozajmljivanja porasli zbog agresivnog monetarnog pooštravanja od SAD i Evropske centralne banke, dodaje Rojters.

- Jasno, problem u najvećoj svetskoj ekonomiji uticao bi negativno na sve - rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Melpas za Rojters.

BONUS VIDEO: Minut ćutanja u Evropskom parlamentu za žrtve tragičnih događaja u Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo