EU POZDRAVLJA KRAJ PETRODOLARA? Komesarka EU: "Podržavamo multipolarni režim globalne valute"

Novosti online

01. 06. 2023. u 00:52

EVROPSKA komisija izgleda da ne žali mnogo zbog kraja američkog petrodolara, istakavši da podržava "multipolarni režim globalne valute."

ЕУ ПОЗДРАВЉА КРАЈ ПЕТРОДОЛАРА? Комесарка ЕУ: Подржавамо мултиполарни режим глобалне валуте

Foto Tanjug/AP

Na pitanje jednog evroposlanika da prokomentariše to da je francuski energetski gigant "Total enerdžis" zaključio prvi ugovor o kupovini LNG iz Kine u juanima, da su Kina i Brazil sklopili ugovor da međusobnu trgovinu rešavaju u lokalnim valutama umesto u dolarima, kao i to da zemlje poput Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata razmatraju napuštanje dolara u međunarodnim transakcijama, komesarka EU za finansijske usluge Majrejd Mekginis je u pisanom odgovoru istakla da ona i njene kolege pozdravljaju globalni pomak od američke valute zarad konkurentnijeg okruženja.

-Komisija će nastaviti da promoviše međunarodnu ulogu evra i, generalno, podržava multipolarni režim globalne valute koji može biti od koristi za poboljšanje stabilnosti međunarodnog finansijskog sistema ograničavanjem uticaja spoljnih i idiosinkratičnih monetarnih šokova na ekonomiju, napisala je ona.

Mekginis je takođe napomenula da će EU razmotriti povećavanje uloge evra u trgovini energentima i robom.

-Da bi ojačala međunarodnu ulogu evra, Komisija nastavlja da sprovodi ciljane akcije. Što se tiče upotrebe evra u sektoru energije i roba, EU će nastaviti da razgovara sa ključnim akterima o daljem povećanju udela evra, dodala je evropska komesarka.

Pored događaja koje je evroposlanik Eugen Tomac spomenuo u svom pitanju, na to da je petrodolar, doskora osnova međunarodne trgovine i jedan od mehanizama putem kojih su SAD utvrđivale svoj hegemonski položaj, izgubio privlačnost, ukazuje i činjenica da je francuski predsednik Emanuel Makron u aprilu nagovestio da bi EU trebalo da smanji svoju zavisnost od dolara.

BRIKS takođe može predstavljati pretnju po petrodolar, budući da neki lideri ekonomske zajednice Brazila, Rusije, Kine i Južnoafričke republike, a koja, prema podacima MMF, sada ima veći BDP prema paritetu kupovne moći od G7, snažno zastupaju osnivanje zajedničke valute.

-Sanjam da imamo zajedničku valutu koju bi naše zemlje koristile u transakcijama, kako bismo bili nezavisni od (američkog) dolara. Nemoguće da ne možemo da imamo više slobode za poslovanje. Sanjam da BRIKS ima sopstvenu valutu, poput evra Evropske unije, rekao je Lula na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom ove nedelje.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili