BOLJA STRUJA ZA KRALJEVO, NIŠ I KRAGUJEVAC: Podrška države EDB za rekonstrukciju mreže

E.B.T.

01. 06. 2023. u 16:13

DRŽAVA Srbija daje garanciju za kredit javnog preduzeća "Elektrodistribucija Srbije" u iznosu od 50 miliona evra, uvećanog za pripadajuće ugovorene kamate i troškove. Ova sredstva biće upotrebljena za unapređenje niskonaponske distributivne mreže na područjima Kraljeva, Niša i Kragujevca. Planirano je, između ostalog, i da drveni stubovi budu zamenjeni betonskim.

БОЉА СТРУЈА ЗА КРАЉЕВО, НИШ И КРАГУЈЕВАЦ: Подршка државе ЕДБ за реконструкцију мреже

Foto: D. Novković

To je predviđeno predlogom zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru i uskoro će se naći pred poslanicima. Rekonstrukcija će obezbediti veću pouzdanost i sigurnost korisnika u snabdevanju strujom, kao i kvalitetnije napajanje. Zamenom zastarele niskonaponske mreže smanjiće se kvarovi, gubitak struje, troškovi održavanja, a znatno će se poboljšati i zaštita životne sredine. Projekat omogućava i povećanje distributivnih kapaciteta.

U obrazloženju predloga zakona se navodi da ukupna procenjena vrednost radova iznosi 5,89 milijardi dinara, što je 49,98 miliona evra. Planirano vreme za realizaciju svih radova je jedna godina, uz uslov pravovremene isporuke potrebnog materijala i klimatskih uslova.

- Projekat podrazumeva zamenu drvenih stubova na postojećim mrežama niskog napona sa ugradnjom betonskih stubova, zamenu neizolovanog provodnika samonosećim kablovskim snopom i sa prilagođenjem kućnih priključaka - navodi se u obrazloženju predloga zakona. - "Elektrodistribucija Srbije" ima već prepoznate lokacije, odnosno deonice mreže, na kojima je potrebno izvesti radove, kao i utvrđene prioritete za rekonstrukciju. Izbor su, u prethodnom periodu, sprovele nadležne službe.

Kako se ističe, za veliki deo planiranih radova postoji i pripremljena tehnička dokumentacija. Najveća dužina mreže niskog napona na drvenim stubovima se nalazi na distributivnim područjima Kraljeva, Niša i Kragujevca i zato su radovi i planirani u tim delovima naše zemlje.

- Procena jediničnih cena radova i potrebnog materijala je urađena po kilometru, na osnovu analize cena prethodnih sličnih realizovanih projekata i iznosi oko 3,54 miliona dinara po kilometru mreže, što je oko 30.000 evra - piše u obrazloženju. - Ova procena važi za mrežu gde se obavlja kompletna rekonstrukcija sa zamenom svih stubova i provodnika sa priborom. Postoje deonice niskonaponske mreže predviđene za rekonstrukciju gde već postoje betonski stubovi koji se zadržavaju, a menja se provodnik sa priborom.

U obrazloženju se navodi da je izdavanje garancija države "Elektrodistribuciji Srbije" i iznosu od 40 miliona evra predviđeno Zakonom o budžetu za ovu godinu. Republika Srbija je, kako se dodaje, obavila postupak za nabavku finansijskih usluga, a ponude OTP banke i Banke Inteza izabrane su kao najpovoljnije.

POZAJMICA NA SEDAM GODINA

U Predlogu zakona se navodi da se "Elektrodistrubicija Srbije" zadužuje kod dve komercijalne banke. Kredit od 40 miliona evra preduzeće uzima od OTP banke, od Banke Inteza 10 miliona evra. Ugovori o ovim pozajmicama zaključeni su 22. i 19. maja ove godine. Vreme trajanja kredita je sedam godina, uključujući period počeka od tri godine. Predviđena je tromesečna otplata pozajmice, a kamatna stopa iznosi od 4,94 odsto, odnosno 4,95 procenata na godišnjem nivou plus šestomesečni euribor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci