PAD DOLARA NA AZIJSKIM TRŽIŠTIMA: Najniža vrednost od aprila, čeka se ključni izveštaj iz SAD

Novosti online

13. 07. 2023. u 00:35

DOLAR je pao na najniži nivo od aprila, pošto su se trgovci na berzama fokusirali na podatke o potrošačkim cenama u SAD, koji će biti objavljeni u sredu, prenosi "Blumberg".

ПАД ДОЛАРА НА АЗИЈСКИМ ТРЖИШТИМА: Најнижа вредност од априла, чека се кључни извештај из САД

Foto: Piksabej

Anketa "Blumberga" pokazuje da se očekivanja bazne inflacije smanjuju, suočena sa monetarnom politikom američkih Federalnih rezervi. To usporavanje je umanjilo potražnju za dolarima.

Dolar je pao zbog očekivanja da će ključni izveštaj o inflaciji pokazati usporavanje rasta cena u SAD, što dovodi u pitanje dalje povećanje kamatne stope. Akcije na berzi u Hong Kongu su porasle, nakon što su podaci pokazali snažnu kreditnu ekspanziju u kineskoj ekonomiji.

Širom Azije, cena akcija je varirala, sa porastom u Australiji i Indiji. Kineske tehnološke kompanije dobile su "neobične pohvale najvišeg državnog ekonomskog planera", a vesti o sastanku kineskih zvaničnika i ključnih kompanija u Kini podstakle su optimizam u pogledu podrške sektoru.

Dolar je pao je na najniži nivo od aprila, a prinosi američkog Trezora su se stabilizovali.

Slabost dolara dešava se u trenutku kada se trgovci fokusiraju na podatke o potrošačkim cenama u SAD, koji treba da budu dostavljeni u sredu. Anketa "Blumberga" pokazuje očekivanje da će inflacija biti umerena. Takođe, u centru pažnje je porast jena, delom zbog spekulacija da će Banka Japana promeniti politiku u toku ovog meseca.

-Svaka potvrda usporavanja inflatornog pritiska će verovatno ubrzati trend pada dolara, rekao je Takeši Išida, valutni strateg u "Rizona banci".

-Jen će ojačati, na kurs od 138,50 za dolar, usred prilagođavanja politike Banke Japana, rekao je Šoki Omori, glavni strateg u "Mizuho sekjuritis”. "Ako Banka Japana ne učini ništa, dolar će se vratiti na 142."

Novozelandski dolar je porastao nakon odluke Banke Novog Zelanda da zadrži nepromenjene kamatne stope, što je po prvi put u skoro dve godine, dok su prinosi na državne obveznice opali.

Što se tiče robe, cena nafte je stabilizovana, posle nagoveštaja da proizvodnja sirove nafte u Rusiji opada.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)