MAĐARSKA ZAOBIŠLA UKRAJINU: Budimpešta rešila problem dopremanja ruskog gasa

Novosti online

18. 08. 2023. u 20:48

KOLIČINE ruskog gasa, koje dolaze u Mađarsku preko Ukrajine, mogu se preusmeriti na „Turski tok“, izjavio je na pres konferenciji ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

МАЂАРСКА ЗАОБИШЛА УКРАЈИНУ: Будимпешта решила проблем допремања руског гаса

Mapa Novosti

-Mađarska je na vreme preduzela mere kako bi se napori za diversifikaciju ne bi odnosili samo na izvore, već i na rute. Važno je što postoji gasovod "Turski tok", jer je njegov kapacitet za Mađarsku 8,5 milijardi kubnih metara i može u potpunosti da preuzme potpunu količinu gasa koji dolazi iz Rusije prema dugoročnom ugovoru, pojasnio je on.

Krajem 2019. godine su Rusija i Ukrajina potpisale paket sporazuma o nastavku tranzita gasa preko teritorije Republike. Reč je o ugovoru koji je potpisan na pet godina po kome „Gasprom“ garantuje kapacitet od 65 milijardi kubnih metara gasa za prvu godinu i po 40 milijardi u naredne četiri godine. Ugovor ističe 2024. godine.

Mađarska i „Gasprom“ su u septembru 2021. godine potpisale ugovor za isporuke 4,5 milijardi kubnih metara gasa svake godine u narednih 15 godina. Obim od 3,5 milijardi kubnih metara dolazi preko Srbije „Turskim tokom“ i jedna milijarda preko Austrije.

Kako je ranije izjavio mađarski premijer Viktor Orban, Evropa gubi jer se odrekla ruskih energenata u korist američkih, jer je primorana da ih plati više pet do deset puta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!