BRIKS USVOJIO DOKUMENT O PROŠIRENJU: Imamo smernice i principe za nove članove

P. Z. S. / sputnikglobe.com

23. 08. 2023. u 17:39

SAMIT BRIKS-a, 15. po redu, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu u Južnoj Africi. Događaju prisustvuje značajan broj lidera nezapadnih nacija. Desetine zemalja izrazile su spremnost da se pridruže organizaciji.

БРИКС УСВОЈИО ДОКУМЕНТ О ПРОШИРЕЊУ: Имамо смернице и принципе за нове чланове

Foto Tanjug/AP

Zemlje BRIKS-a dogovorile su ključne principe za proširenje grupe, javili su mediji u sredu, pozivajući se na južnoafričkog ministra spoljnih poslova Naledija Pandora.

-Dogovorili smo se o pitanju proširenja. Imamo dokument koji smo usvojili i koji postavlja smernice i principe, procese za razmatranje zemalja koje žele da postanu članice BRIKS-a, rekao je Pandor na Ubuntu radiju, stanici koju vodi Ministarstvo spoljnih poslova Južne Afrike.

Kineski predsedavajući Si Đinping posebno je pozdravio ideju proširenja BRIKS-a, ističući da je 20 zemalja već podnelo zahtev za članstvo, a da je još mnogo njih dobrodošlo da se pridruže kako bi unapredili zajednički razvoj.

BRIKS objedinjuje najveće svetske ekonomije u razvoju, odnosno Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. I niz drugih zemalja namerava da se pridruži ekonomskom bloku, među kojima su Alžir, Argentina, Egipat, Iran, Indonezija, Saudijska Arabija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge. Južna Afrika, koja je u januaru preuzela rotirajuće predsedavanje BRIKS-om, domaćin je 15. samita BRIKS-a od 22. do 24. avgusta.

BONUS VIDEO:RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)