OGROMNO UKRAJINSKO BLAGO U RUKAMA RUSA: Vredi 12 milijardi dolara i utiče na ostatak privrede Evrope

Novosti online

04. 09. 2023. u 17:14

UKRAJINA je širom sveta poznata kao "žitnica Europe". Ali njeno bogatstvo se nalazi i pod zemljom. Veliki delovi tog blaga su pod ruskom kontrolom, što znatno slabi ukrajinsku privredu, piše Dojče vele.

ОГРОМНО УКРАЈИНСКО БЛАГО У РУКАМА РУСА: Вреди 12 милијарди долара и утиче на остатак привреде Европе

Foto: JP PEU

Ruda gvožđa koja se vadi s dubine od oko jednog kilometra kod gradića Dnjiprorudne u Zaporoškoj oblasti vrlo je cenjena jer sadrži više od 60 posto željeza.

Pre rata se najveći deo te strateški važne sirovine, godišnje 4,5 miliona tona, izvozio u Europu - u Slovačku, Češku i Austriju. Ti rudnici su Ukrajini svake godine donosili devize u vrednosti od 200 miliona evra. Trećina izvađene rude se prerađivala u čeličani u Zaporožju i izvozio se gotovi proizvod.

Ali od prošlog leta od toga više nema ništa: Dnjiprorudne, grad koji se nalazi južno od isušenog akumulacijskog jezera Kahovka, je pod ruskom upravom. Sada strateški važne sirovine odlaze u Rusiju. Ukrajinski, slovački i češki ulagači su praktički razvlašteni.

Izvoz rude gvožđa za metalurgiju smanjio se prošle godine za 60 posto u odnosu na godinu dana ranije, objavila je ukrajinska Carinska uprava.

Stručnjaci iz kanadskog trusta mozgova SecDev procenjuju ukupnu vrednost sirovina koje se nalaze na okupiranim područjima na oko 12 milijardi američkih dolara. Na tim područjima nema samo željezne rude, nego su onde i nalazišta drugih sirovina nužnih za metalnu industriju kao što su kameni ugljen, titan i mangan. A to je područje bogato i zlatom, zemnim plinom, naftom, kaolinom, soli, gipsom i uranom.

Najveće nalazište rude gvožđa Krivi Rog bazen i pogoni za preradu su i dalje pod kontrolom vlade u Kijevu, ali su stalna meta artiljerijskih napada.

- Politička računica Moskve je pre svega uništavanje privrednog potencijala Ukrajine. Za to nije važno jesu li resursi zaposednuti ili su uništeni artiljerijom - kaže Jaroslav Šalilo iz Nacionalnog instituta za strateške studije u Kijevu.

Ovaj ekonomski stručnjak priča o dramatičnim posledicama smanjenja resursa za ukrajinsku proizvodnju čelika. Ukrajina je 2021. godine izvozila oko 20 miliona tona metalurških proizvoda, a u prvoj polovini ove godine je izvezeno samo 2,5 miliona tona. Ako se to preračuna na celu godinu, onda je to smanjenje od skoro 80 posto.

(Kurir/DW)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu